ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Jumbo στην Ρουμανία, η συνεργασία Περιφέρειας - Neurosoft και οι ελεγκτές του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Jumbo στην Ρουμανία, η συνεργασία Περιφέρειας - Neurosoft και οι ελεγκτές του Ταμείου Ανάκαμψης

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Jumbo στην Ρουμανία

Η Ρουμανία είναι μια αγορά βαρόμετρο για την Jumbo, όπως έδειξαν και τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου 2022. Μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2022 η Jumbo μπόρεσε να καλύψει σχεδόν όλο το χαμένο έδαφος που είχε καταγράψει στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ενδεικτικά, οι πωλήσεις των καταστημάτων της Jumbo στη Ρουμανία στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν μειωμένες κατά 7,24%, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, ωστόσο στο 9μηνο 2022 οι πωλήσεις της ήταν μειωμένες μόλις κατά 1,5% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο 2021. Στην Ρουμανία, η θυγατρική εταιρεία της Jumbo διαθέτει μέχρι σήμερα 15 υπέρ-καταστήματα και από τον επόμενο μήνα θα διαθέτει ακόμη ένα στην πόλη Σιμπίου (15.000 τ.μ. περίπου. Μάλιστα, εντός του 2023 αναμένεται να λειτουργήσουν δύο ακόμη καταστήματα στη Ρουμανία και να τεθεί σε λειτουργεία και το ηλεκτρονικό κατάστημα της Jumbo στη ρουμανική αγορά. Συνολικά ο τομέας της Ρουμανίας μετέχει με 20% περίπου στο κύκλο εργασιών του Ομίλου Jumbo, ενώ συνεισφέρει το 25% περίπου των συνολικών κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων.

Οι ελεγκτές του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε παράγοντα-κλειδί για τους χρόνους εκταμίευσης των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης αναδεικνύονται οι ορκωτοί ελεγκτές, οι οποίοι και αξιολογούν την επιλεξιμότητα των επενδυτικών σχεδίων. Γιατί, αφενός καλούνται να επιβεβαιώσουν το «καλώς έχειν» και μάλιστα επί ποινή υψηλότατων προστίμων, αφετέρου πιέζονται για να ολοκληρώνουν γρήγορα τους ελέγχους, ώστε να «τρέχουν» οι εκταμιεύσεις. Η επιλογή των αξιολογητών γίνεται με ηλεκτρονική κλήρωση. Και επειδή ο αλγόριθμος είναι «αμείλικτος», δεν υπάρχει καμία περίπτωση «προεπιλογής» ελεγκτή. Άρα, το πόσο γρήγορα θα «τρέξει» ένα δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι -ενίοτε- και θέμα τύχης, μια που κανείς δεν γνωρίζει σε ποιον ελεγκτή θα κληρωθεί.

Νικώντας το χρόνο

Τα εντυπωσιακά εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια απαίτησαν πολύμηνη προετοιμασία τόσο από την πλευρά της Διοίκησης της ΠΑΕ, όσο και από την Περιφέρεια Αττικής. Είναι ενδεικτικό πως η αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με την Neurosoft Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Λογισμικού είχε ως αποτέλεσμα ο εξοπλισμός για την ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ να παραδοθεί εγκαίρως και χωρίς προβλήματα. Η Neurosoft πέτυχε μέσα σε οκτώ μήνες να υλοποιήσει τη σύμβαση ύψους 2,8 εκατ. ευρώ που της ανέθεσε η Περιφέρεια και να εξοπλίσει το γήπεδο της ΑΕΚ με μηχανήματα συντήρησης χλοοτάπητα, με μέσα κατάσβεσης, εγκαταστάσεις φωτισμού, με σώματα ψύξης, θέρμανσης και κλιματισμού, με πίνακες φωτισμού κίνησης αυτοματισμού, αλλά και με τον απαραίτητο αρχιτεκτονικό εξοπλισμό. Σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία αυτή φέρεται να οφείλεται στις εξαιρετικές σχέσεις και στη στενή συνεργασία του CEO της Neurosoft Νώντα Πασχαλίδη με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

Διαδικτυακές υποδομές

Στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) ανέθεσε η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης την παροχή υπηρεσιών δειγματοληπτικής έρευνας, ελέγχου δεδομένων και ανάλυσης αποτελεσμάτων, σχετικά με τις επιδράσεις των διαδικτυακών υποδομών στην ελληνική κοινωνία. Κύριος στόχος της έρευνας είναι η ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα, το ψηφιακό χάσμα, την πληροφοριακή και ψυχαγωγική αξία του διαδικτύου καθώς και να μελετήσει παραμέτρους όπως ο βαθμός εξάρτησης, αξιοπιστίας, θυματοποίησης, πολιτικής αρμοδιότητας, παραβίασης της ιδιωτικότητας, ο βαθμός ελευθερίας της έκφρασης κ.α.. Με απλά λόγια το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών - ιδρύθηκε το 1959 υπό την αιγίδα της UNESCO - θα μετρήσει με επιστημονικά κριτήρια το εάν οι διαδικτυακές υποδομές στη χώρα μας έχουν αναβαθμισθεί και σε ποιο βαθμό έχουν αναβαθμίσει και την καθημερινότητα μας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.