ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο τεστ για την «αιμορραγία» των τραπεζικών καταθέσεων

Κρίσιμο τεστ για την «αιμορραγία» των τραπεζικών καταθέσεων

Μια εξαιρετικά κρίσιμη μέρα ήταν η σημερινή για τα γκισέ των τραπεζών.

Κι αυτό γιατί μετά την παρέλευση των πρώτων ημερών από την προκήρυξη των νέων εκλογών και του κύματος εκροών που αυτή που προκάλεσε, στα τραπεζικά επιτελεία ήθελαν να διαπιστώσουν αν αυτή η τάση θα συνεχισθεί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, «ουρά» αυτής της κίνησης υπήρξε και σήμερα, αλλά σε καμία περίπτωση οι αναλήψεις που έγιναν δεν ήταν ανάλογες με αυτές της εβδομάδας που πέρασε.

Η κατάσταση αρχίζει να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς και μάλλον γρηγορότερα απ' ότι αναμένονταν.

Κοινή είναι η αίσθηση ότι σύντομα θα σπάσει προς τα κάτω και το όριο των 300 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς ο συνωστισμός μπροστά από τα γκισέ είναι πλέον περιορισμένος.

Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση, δεν παρατηρούνται ενδείξεις πανικού ή ουρές έξω από τα καταστήματα, γεγονός το οποίο ως πιθανότητα εξαλείφθηκε ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πρώτη προεκλογική εβδομάδα της κάλπης που θα στηθεί στις 17 Ιουνίου, έκλεισε με μια απώλεια καταθέσεων η οποία κυμάνθηκε πέριξ των 5,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό καθαυτό κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι. Ωστόσο, σε σύγκριση με ό,τι αναμένονταν ήταν σαφώς κατά πολύ μικρότερο.

Το πρόβλημα ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι με αυτά τα «ξεσπάσματα» που σημειώνονται με διάφορες αφορμές, περιορίζεται ολοένα και περισσότερο η βάση των καταθέσεων στην χώρα μας, αφού μειώνεται το συνολικό τους ποσό.

Ήδη, έσπασε προς τα κάτω το φράγμα των 170 δισ. ευρώ, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που βρίσκεται το τέλος αυτής της πορείας.