ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Σε αδιέξοδο ο αγροτικός κόσμος από την έλλειψη εργατών γης

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Σε αδιέξοδο ο αγροτικός κόσμος από την έλλειψη εργατών γης
INTIME

Οι συνέπειες από την έλλειψη εργατών γης προκαλούν σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο. Εν μέσω της ελαιοκομικής περιόδου ο προβληματισμός των παραγωγών είναι ακόμη πιο έντονος, δεδομένου ότι οι ανάγκες για εργάτες γης είναι πολύ μεγάλες για τη συγκομιδή της ελιάς.

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών κάνει περιζήτητους τους λιγοστούς εργάτες που είναι διαθέσιμοι.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι αγρότες αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Η έλλειψη αυτή έχει αυξήσει τις αμοιβές των εργατών κατά 30%, σε μια περίοδο που ο παραγωγός αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα και το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο κατά 40%.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως πέρυσι οι εργάτες που καλούνταν για το μάζεμα της ελιάς ζητούσαν 30 - 40 ευρώ, ενώ φέτος το μεροκάματο έχει φτάσει τα 50 ή και τα 60 ευρώ για εργάτες που θα χρησιμοποιήσουν και τα δονητικά ή ελαιοραβδιστικά μαχανήματα.

Για ένα συνεργείο λοιπόν 3 εργατών, ένας ελαιοπαραγωγός χρειάζεται 150 ευρώ για μεροκάματα, συν τις βενζίνες για τα μηχανήματα, συν το (προαιρετικό) κολατσιό των εργατών, συν τα πετρέλαια για τα καύσιμα του τρακτέρ και του αγροτικού... ημερήσιο κόστος λοιπόν, τουλάχιστον 200 ευρώ.

Το θετικό πάντως είναι ότι η τιμή του λαδιού αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 4 ευρώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία στους παραγωγούς που ούτως ή άλλως δοκιμάζονται από το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα αυξήθηκε με υπουργική απόφαση ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία μετακλητών πολιτών τρίτων χωρών, το πρόβλημα δεν φαίνεται να λύνεται, λόγω και της απροθυμίας των εργατών γης να έρθουν στη χώρα μας.

Οι περισσότεροι εργάτες γης αρνούνται να απασχοληθούν με εργόσημο, γιατί δεν θέλουν να χάσουν τα επιδόματα. Αυτό σημαίνει μεγάλη φορολογική επιβάρυνση για τους παραγωγούς, οι οποίοι ζητούν να επιτραπεί στους απασχολούμενους να συνεχίσουν να παίρνουν μέρος των επιδομάτων και να αμείβονται και για την εργασία τους με εργόσημο.

Οι παραγωγοί τονίζουν πως το κράτος δικαιολογεί μόνο έναν εργάτη ανά 25 στρέμματα, δηλαδή ανά 30 τόνους ελιάς, όταν στην πραγματικότητα χρειάζονται τέσσερα άτομα ανά 25 στρέμματα.

Αν και το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης έχει ήδη επισημανθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές της περιφέρειας, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα που θα δώσουν κάποια διέξοδο.