ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Χρονιά ρεκόρ το 2022 για την επίλυση εκκρεμών συντάξεων

Χατζηδάκης: Χρονιά ρεκόρ το 2022 για την επίλυση εκκρεμών συντάξεων

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο για τον εκμηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων 

Ως μέρα μεγάλης ικανοποίησης και συγκίνησης μίλησε στην εκδήλωση για τις εκκρεμείς συντάξεις που γίνεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Χαρακτήρισε μάλιστα την προσπάθεια επίλυσης των εκκρεμών συντάξεων αρκετά δύσκολη. «Θυμάμαι πάντα τη συζήτησή μας με τον πρωθυπουργό, όταν ανέλαβα το υπουργείο», είπε ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έκαναν τόσο ο Γιάννης Βρούτσης όσο και ο προηγούμενος διοικητής του ΕΦΚΑ. Είπε μάλιστα ότι το 2019 παρέλαβαν πάνω από 1 εκατομμύριο διαφορετικές ασφαλιστικές ενημερότητες.

Θυμήθηκε μάλιστα και τη φωτογραφία που τον έδειχνε με τόνους φακέλων από εκκρεμείς συντάξεις και άλλα ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν. «Βρέθηκαν πάνω από 30.000 μη καταγεγραμμένες συντάξεις που έπρεπε να ρυθμιστούν», σημείωσε.

«Δεν μπορούσαμε να συμβιβαστούμε με την ήττα. Θα έπρεπε να αλλάξουμε τους κανόνες», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στον «πόλεμο» που δέχθηκαν οι εργαζόμενοι στην Εφορία. «Βρήκαμε αντίδραση όταν θεσπίσαμε τις συντάξεις fast track. Υπήρχαν αντιδράσεις ότι οι συντάξεις αυτές ήταν αντισυνταγματικές. Βρήκαμε αντίδραση ακόμη και για το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ», τόνισε και αναφέρθηκε στην επιλογή που έπρεπε να κάνει: «Αν έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στους συνδικαλιστές που είναι εραστές της ακινησίας, πηγαίνουμε με τα εκατομμύρια των πολιτών».

Το 2021 ήταν ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ, καθώς εκδόθηκαν πολλές συντάξεις. Το 2022, αν υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις, θα είναι χρονιά ρεκόρ. «Πλέον έχει εκκαθαριστεί το στοκ της περιόδου 2016 - 2021 με ορισμένες εξαιρέσεις που θα ήταν παράνομο να εκδοθούν», είπε και τόνισε ότι έχει εκδοθεί ήδη το 85% των συντάξεων που ζητήθηκαν το 2022.

Πλέον, ο ΕΦΚΑ μπορεί να εκδίδει πάνω από 1.250 συντάξεις την ημέρα από 500 που εκδίδονταν το 2019. Ο μέσος όρος για έκδοση σύνταξης μειώθηκε στους δύο μήνες, είπε ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι αυτή η επιτυχία μας κατατάσσει ψηλά στις ευρωπαϊκές χώρες. «Και όλα αυτά έγιναν με 900 λιγότερους υπαλλήλους στον ΕΦΚΑ», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Μέσα σε ενάμιση χρόνο λειτουργίας του 1555 εξυπηρετήθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι. «Τα ψηφιακά ΚΕΠΑ είναι μια πραγματικότητα», είπε, τονίζοντας ότι στόχος είναι να υπάρξουν επιπλέον ψηφιακές υπηρεσίες. «Δώσαμε μια μάχη για πολλούς μήνες», είπε και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας. Ευχαρίστησε όμως και τους Γιάννη Πλακιωτάκη και Τάκη Θεοδωρικάκο αλλά και τους υπουργούς Επικρατείας και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, με τον οποίο συνεργάστηκαν από την αρχή μέχρι το τέλος αυτής της διαδρομής. Ευχαρίστησε, όμως, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που, όπως είπε, έμεινε σταθερός στη στήριξή του στον ΕΦΚΑ καθώς και σε μια σειρά πρωτοβουλιών.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης: Εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες

Χατζηδάκης: Στη δημοσιότητα πρόστιμα από την Επιθεώρηση Εργασίας

Οικονόμου: Πάνω από 3,5 εκατ. τηλεφωνικές κλήσεις στο 1555