ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Morgan Stanley: Δύσκολα επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα πριν το 2024

Morgan Stanley: Δύσκολα επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα πριν το 2024
AP

Ανάπτυξη 1,1% το 2023 και 1,9% το 2024 βλέπει η Morgan Stanley για την Ελλάδα, από 6,2% εφέτος, ωστόσο εκτιμά πως η χώρα δεν θα καταφέρει να πετύχει το ορόσημο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας πριν από το 2024. 

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε νέα της έκθεση με τίτλο "ο δρόμος προς τον παράδεισο χτίζεται με πολλή προσπάθεια", η Ελλάδα αξιολογείται με rating χαμηλότερο της επενδυτικής βαθμίδας, ωστόσο η πιστοληπτική της αξιολόγηση έχει βελτιωθεί σταδιακά χάρη στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και της ορατής προόδου που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, πρόσφατη αύξηση της μακροοικονομικής αβεβαιότητας έχει οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης σε στάση αναμονής.

Έτσι, με βάση τις τελευταίες εκθέσεις των Fitch, Moody’s, S&P και DBRS, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ενεργειακή κρίση, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η ανάγκη πρόσθετων δημοσιονομικών δαπανών μάλλον θα καθυστερήσουν την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία τοποθετείται το 2024 τουλάχιστον και όχι το 2023 που αποτελεί τον εθνικό στόχο της κυβέρνησης.

Αν και η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως η Ελλάδα θα αποφύγει την ύφεση χάρη στην ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και στη στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί, ωστόσο τονίζει ότι η ελληνική οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά τον χειμώνα, λόγω του υψηλού πληθωρισμού ο οποίος διαμορφώνεται σε επίπεδα ρεκόρ και θέτει σε κίνδυνο στον τουρισμό καθώς πιέζει το διαθέσιμο εισόδημα και επηρεάζει έτσι αρνητικά τις τουριστικές ροές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ο πληθωρισμός θα κλείσει το 2022 στο 10,2%, ενώ θα υποχωρήσει στο 5,1% το 2023 και στο 2,5% το 2024.

Πάντως η Morgan Stanley σημειώνει πως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την πορεία του ελληνικού χρέους, λόγω του ευνοϊκού προφίλ του, με το 75% να αφορά δάνεια του επίσημου τομέα, ενώ η μέση ωρίμανση διαμορφώνεται στα 20,6 χρόνια. Αυτά συμβάλλουν στο πολύ χαμηλό μέσο επιτόκιο του ελληνικού χρέους, όπως τονίζει, το οποίο και είναι το χαμηλότερο στην περιφέρεια της ευρωζώνης και θα παραμείνει χαμηλό.

Τέλος η Morgan Stanley δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, αν και το βασικό της σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ με βάση και τις δημοσκοπήσεις, οι εκλογές δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε κάποια σημαντική αλλαγή της κατεύθυνσης των πολιτικών.