ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα εργαλεία που εντοπίζουν το χαμηλότερο κόστος σε ρεύμα-φυσικό αέριο

Τα εργαλεία που εντοπίζουν το χαμηλότερο κόστος σε ρεύμα-φυσικό αέριο

Πώς λειτουργούν τα δύο εργαλεία της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για να επιλέγουμε τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου είναι δύο από τα σημαντικότερα έξοδα που επιβαρύνουν το «πορτοφόλι» των ελληνικών νοικοκυριών, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αναζητούν τρόπους να τα μειώσουν.

Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι τα δύο εργαλεία που έχει δημιουργήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τα οποία επιτρέπουν στον καταναλωτή να βρει, να συγκρίνει και τελικά να διαλέξει τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

  1. Η εφαρμογή «Energy Cost» για το ηλεκτρικό ρεύμα

Επιλογή «Αναζήτηση»

Αρχικά επιλέγετε τον τύπο τιμολογίου τον οποίο θέλετε να αναζητήσετε μεταξύ των παρόχων, δηλαδή αν αφορά σε Οικιακή παροχή ή Γενικής χρήσης (επαγγελματική, κοινόχρηστη κλπ).

Έπειτα, επιλέγετε τα στοιχεία που αφορούν την εγκατάσταση σας. Αν η παροχή σας είναι μονοφασική ή τριφασική ή αν έχετε εγκαταστημένο μετρητή διπλής τιμολόγησης (νυχτερινό) στην παροχή σας.

Επόμενο βήμα είναι η επιλογή επιπλέον κριτηρίων για καλύτερα αποτελέσματα κατά την αναζήτηση σας και τέλος εμφανίζονται τα αποτελέσματα.

Στη λίστα των ενεργών προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας γίνεται η επιλογή του Προμηθευτή που ενδιαφέρει τον καταναλωτή και η προσφορά τιμολογίων με τα χαρακτηριστικά της επιλογής τους.

Επιλογή «Σύγκριση»

Αρχικά, επιλέγετε τον τύπο και την κατηγορία τιμολογίου που επιθυμείτε να συγκρίνετε, έπειτα, επιλέγετε τι πιθανές Ρήτρες θα θέλατε να περιέχονται στα τιμολόγια που θα συγκρίνετε και αμέσως μετά επιλέγετε τις εκπτώσεις που θα θέλατε να ενσωματωθούν στη σύγκριση τιμολογίων που θα πραγματοποιήσετε.

Στο επόμενο βήμα, ο καταναλωτής συμπληρώνει τις καταναλώσεις του ή να χρησιμοποιεί τους Εθνικούς μέσους όρους και τέλος εμφανίζονται τα «Αποτελέσματα».

Ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει να δει μόνο το οικονομικότερο τιμολόγιο κάθε Προμηθευτή με βάση τις επιλογές του ή όλα τα τιμολόγια των Προμηθευτών που πληρούν τις επιλογές του.

Ενώ στο κουμπί με τις Αναλυτικές Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις εμφανίζεται ο τρόπος υπολογισμού του συνολικού ρυθμιζόμενου ποσού.

  1. Η εφαρμογή «EnergyCost» για το φυσικό αέριο

Επιλογή «Αναζήτηση»

Στο πρώτο βήμα επιλέγετε τον τύπο της εγκατάστασης σας του Φυσικού Αερίου και μετά επιλέγετε την κατηγορία χρήσης: Θέρμανση, μαγειρική, ζεστό νερό, όλες οι χρήσεις.

Στο τρίτο βήμα επιλέγετε την περιοχή στην οποία κατανέμεται η κατοικία σας, καθώς και αν επιθυμείτε να συνδυάσετε την αναζήτηση σας με κάποιο προϊόν Ηλεκτρικής Ενέργειας και τέλος εμφανίζονται τα αποτελέσματα με τη λίστα των ενεργών προμηθευτών Φυσικού Αερίου.
Επιλέξτε τον Προμηθευτή που σας ενδιαφέρει και δείτε αν προσφέρει τιμολόγια με τα χαρακτηριστικά που επιλέξατε.

Επιλογή «Σύγκριση»

Αρχικά επιλέγετε τον τύπο της εγκατάστασής σας για Φυσικό Αέριο: Αυτόνομη Οικιακή, Κεντρική ή Επαγγελματική τροφοδοσία Φυσικού Αερίου και καταχωρείτε τα δεδομένα χρήσης με τα οποία θέλετε να κάνετε την ανάλογη σύγκριση και να βρείτε ποιος είναι ο οικονομικότερος προμηθευτής για τα δικά σας δεδομένα.

Αμέσως μετά επιλέγετε τα επιπλέον χαρακτηριστικά των προϊόντων που θέλετε να δείτε, όπως εκπτώσεις συνέπειας, μεταξύ άλλων και επιλέγετε το δίκτυο διανομής που εξυπηρετεί το ακίνητό σας.

Στο τελευταίο βήμα επιλέγετε αν θα δείτε να δείτε μόνο το οικονομικότερο τιμολόγιο κάθε Προμηθευτή με βάση τις επιλογές σας ή όλα τα τιμολόγια των Προμηθευτών που πληρούν τις επιλογές σας.

Σημειώνεται πως το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών, αποτελεί διαδικτυακή εφαρμογή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία σχεδιάστηκε, ώστε να αποτυπώνει και να συγκρίνει με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο, βάσει των αρχών της διαφάνειας, της προσβασιμότητας στις πληροφορίες και της ανεξαρτησίας στην ενημέρωση, το συνολικό κόστος του ανταγωνιστικού σκέλους των προσφερόμενων τιμολογίων, καθώς και να υπολογίζει και το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που συναρτώνται με την κατανάλωση ενέργειας.

Πεδίο εφαρμογής του εργαλείου σύγκρισης τιμών είναι τα τιμολόγια Μικρών Πελατών Χαμηλής Τάσης ηλεκτρικής ενέργειας και τα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια Τελικών Πελατών φυσικού αερίου, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 3 των αντίστοιχων Κωδίκων Προμήθειας.

Παράλληλα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δίνοντας έμφαση στην εξυπηρέτηση και προστασία των καταναλωτών χαμηλού εισοδήματος, ενσωμάτωσε στο εργαλείο και τις εκπτώσεις των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), ενώ στο πλαίσιο της γενικότερης ενδυνάμωσης του καταναλωτή στην προσφερόμενη πληροφορία συμπεριέλαβε και το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που αποτελούν μέρος του συνολικού κόστους ενέργειας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr για το νέο τοπίο στην Ενέργεια και τις αποφάσεις της ΕΕ