Ανασκόπηση 2022: Τα μεγάλα ορόσημα στην Οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανασκόπηση 2022: Τα μεγάλα ορόσημα στην Οικονομία

To 2022 ήταν ένα έτος που σημαδεύτηκε από την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη του πληθωρισμού, εξελίξεις που ανάγκασαν τις κυβερνήσεις και τις νομισματικές αρχές διεθνώς να παρέμβουν. 

Οι πρώτες λαμβάνοντας μέτρα στήριξης, οι δεύτερες αυξάνοντας τα επιτόκια. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μεταβλήθηκαν δυσμενώς, ενώ και οι αγορές χρήματος υπέστησαν απώλειες. Ωστόσο, παρά το αρνητικό κλίμα δεν έλειψαν σημαντικές συμφωνίες και επιχειρηματικές κινήσεις. Ακόμη, υπήρχαν κλάδοι που υπεραπέδωσαν όπως ο ενεργειακός και ο τουριστικός.

Ιανουάριος 2022

  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την έναρξη της χρονιάς ανακοινώνει στοχευμένες επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος και ξεκινά προπαρασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα καλύπτει μέρος των ενεργειακών επιβαρύνσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Οι πολυκατοικίες μετά από παρέμβαση της ΑΑΔΕ μπορούν πλέον να αποκτούν ευκολότερα ΑΦΜ, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ή να εκτελούν συναλλαγές φορολογικού χαρακτήρα ή για να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό. Σύμφωνα με τις νέες διαδικασίες, οι πολυκατοικίες αποκτούν ΑΦΜ όποτε το αποφασίσουν και καταθέτουν τη σχετική δήλωση χωρίς πρόστιμο.
  • Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Chipita από τη Mondelez International, έναντι τιμήματος 1,63 δισ. ευρώ.
  • Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan ήλθε σε συμφωνία για την απόκτηση του 48,5% της ελληνικής εταιρείας ψηφιακών πληρωμών Viva Wallet έναντι 1,2 δισ. δολαρίων.

Φεβρουάριος

  • Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που οδηγούν σε ελαφρύτερα έως και 30% εκκαθαριστικά για 5.000.000 φορολογούμενους.
  • Το ανοδικό ράλι του κόστους των καυσίμων συνεχίζεται και η μέση τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων εκτινάσσεται από τα 1,49 ευρώ την 1η Φεβρουαρίου 2021 στα 1,83 ευρώ την 1η Φεβρουαρίου 2022.
  • Ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο επιστρέφει στα επίπεδα του 1996, καθοδηγούμενος από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας. Έφθασε στο 7,2%, από 6,2% τον Ιανουάριο και 5,1% τον Δεκέμβριο του 2021.
  • Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική της, προαναγγέλλοντας ωστόσο πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της όταν και όποτε χρειαστεί.
  • Η κυβέρνηση συνέχισε να επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου διαθέτοντας για τον Φεβρουάριο 350 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα στήριξης προβλέπουν την ενίσχυση των λογαριασμών ρεύματος για την κύρια κατοικία των νοικοκυριών με 39 ευρώ τον μήνα. Επιχορηγούνται μόνο οι πρώτες 300 κιλοβατώρες της μηνιαίας κατανάλωσης. Οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και τζίρου επιδοτούνται οριζόντια με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή πάνω από 10.000 ασφαλισμένοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι έχαναν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα με το ευνοϊκότερο καθεστώς του Δημοσίου, καθώς βασικός τους φορέας είχε θεωρηθεί το πρώην ΤΣΜΕΔΕ ή το πρώην ΤΣΑΥ.
  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε πως οι τριετίες, δηλαδή τα επιδόματα προϋπηρεσίας για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά. Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή εργοδοτικών οργανώσεων κατά εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας του 2019 η οποία όριζε ότι οι τριετίες που είχαν «παγώσει» το 2012 πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται.

Μάρτιος

  • Αρχίζουν να ξεδιπλώνονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ορατές καθίστανται οι επιπτώσεις στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα, μετά την απόφαση για μερικό αποκλεισμό της χώρας από το σύστημα SWIFT, ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρόκειται για έναν μηχανισμό αναγκαίο για την ολοκλήρωση μιας διεθνούς συναλλαγής, μετά την εκκαθάριση και τον διακανονισμό της.
  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνει την ενεργειακή κρίση και αυξάνει διαρκώς τις τιμές των καυσίμων. Οι τιμές στο ευρωπαϊκό hub φυσικού αερίου της Ολλανδίας πήραν την ανηφόρα εντός του Μαρτίου και έφθασαν στα επίπεδα των 198,56 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), όταν μια ημέρα πριν από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία η τιμή ήταν στα 80 ευρώ/MWh.
  • Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 σκαρφάλωσαν μέσα στο Μάρτιο οι τιμές του αργού πετρελαίου, που έφτασαν έως τα 139 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του μαύρου χρυσού έφτασαν στα ύψη καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξετάζουν για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
  • Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσουλα φον ντερ Λαιεν με την οποία παρουσιάζει αναλυτική πρόταση για τον επαναπροσδιορισμό (reset) της τιμής του φυσικού αερίου που διαπραγματεύεται στο ολλανδικό hub και αποτελεί σημείο αναφοράς για τις τιμές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Προτείνει την επιβολή ανώτατης τιμής στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα με ανώτατο εύρος αύξησης της τιμής, ενώ εναλλακτικά προτείνει και την επιβολή και ανώτατων περιθωρίων κέρδους στους παραγωγούς ενέργειας.
  • Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει κρατική επιδότηση για την κάλυψη μέρους των αυξήσεων των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης που έχουν επωμιστεί νοικοκυριά με εισόδημα έως και 30.000 ευρώ.

Απρίλιος

  • Σε νέες παρεμβάσεις, με στόχο να αναχαιτίσει το κύμα ακρίβειας που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά προχωρά η κυβέρνηση. Στη μάχη ρίχνονται η επιβολή πλαφόν στις αυξήσεις των επαγγελματικών μισθώσεων, η ενίσχυση σε κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών, ο διπλασιασμός της επιδότησης στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου για τον Απρίλιο, αλλά και η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων πιάνονται να παραβιάζουν τις διατάξεις περί αισχροκέρδειας.
  • Η Ελλάδα κουνά το μαντίλι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έπειτα από 12 έτη. Η χώρα αποπληρώνει πρόωρα 1,86 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και τερματίζει έτσι τη δανειακή σχέση μαζί του.
  • Το «φιλί της ζωής» σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμούς δίνει η κυβέρνηση σβήνοντας οριστικά χρέη 812 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν ενισχύσεις οι οποίες δόθηκαν στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε ως παράνομες και απαίτησε την ανάκτησή τους από το ελληνικό Δημόσιο.
  • Η ΕΕ και η Ελλάδα λαμβάνουν τελεσίγραφο από τον Πούτιν για την πληρωμή των ποσοτήτων του αερίου της Gazprom σε ρούβλια. Οι πελάτες του ρωσικού ενεργειακού ομίλου θα πρέπει με βάση το διάταγμα του Ρώσου προέδρου να πληρώσουν στην Gazprom Bank το καύσιμο που εισήγαγαν σε ευρώ και στη συνέχεια το ποσό αυτό να μετατραπεί σε ρούβλια σε άλλον δικό τους λογαριασμό στη συγκεκριμένη τράπεζα.

Μάιος

  • Κατά 7,5% αυξήθηκε από την Πρωτομαγιά ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, πέραν της αύξησης του 2% που ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 2022. Έτσι, διαμορφώθηκε στα 713 ευρώ από τα 663 ευρώ. Έτσι, σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας κέρδισαν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως.
  • Η κυβέρνηση με ένα νέο πλέγμα μέτρων που ανακοίνωσε, ενισχύει και εμπλουτίζει τις πολιτικές της για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Οι παρεμβάσεις αυτές προβλέπουν ενίσχυση και γενναία διεύρυνση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, αναδρομική επιδότηση του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές για λογαριασμούς που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022, συνέχιση της επιδότησης της τιμής πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel) στην πηγή, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και ενίσχυση του μηχανισμού εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα έτος.
  • Με μια σημαντική απόφαση, που έχει τη «σφραγίδα» της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές αποδοχών σε γιατρούς του ΕΣΥ με βάση μνημονιακό νόμο του 2012 και ανοίγει ο δρόμος για την αναδρομική επιστροφή ποσών που εκτιμάται ότι σε βάθος πενταετίας αγγίζουν ακόμα και τις 60.000 ευρώ.

Ιούνιος

  • Με «σπασμένα τα φρένα» τρέχει ο πληθωρισμός πιάνοντας ρεκόρ 29 ετών. Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο επέστρεψε στα επίπεδα Νοεμβρίου του 1993, καθώς εκτινάχθηκε στο 12,1% από 11,3% τον Μάιο. Αν και οι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν και πάλι επίκεντρο την ενέργεια, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ακρίβεια έχει απλώσει τα πλοκάμια της στα είδη διατροφής, τις μεταφορές (εισιτήρια αεροπλάνων και πλοίων) και τον τουρισμό.
  • «Ψυχρολουσία» για 1,3 εκατομμύριο συνταξιούχους, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις διεκδικήσεις για τα αναδρομικά που απορρέουν από τις περικοπές του 2012 σε επικουρικές και δώρα, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Βάσει της απόφασης, αναδρομικά από την κατάργηση των δώρων και τις μειώσεις στις επικουρικές μπορούν πλέον να διεκδικήσουν μόνο όσοι είχαν ασκήσει δικαστικές αγωγές έως τον Ιούλιο του 2020, πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου, ήτοι σχεδόν 350.000 συνταξιούχοι.
  • Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» συνολικού ύψους 148 εκατ. ευρώ. Οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν είτε για την κύρια είτε για τη δεύτερη κατοικία τους να επιδοτηθούν κατά 30% έως 50% επί της τελικής αξίας του προϊόντος προκειμένου να αγοράσουν νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης οικιακή ηλεκτρική συσκευή.

Ιούλιος

  • Στον πάγο για 11 μήνες μπαίνει η ρήτρα αναπροσαρμογής των λογαριασμών ρεύματος με την εφαρμογή του μηχανισμού παρέμβασης των τιμών (πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά) από την 1η Ιουλίου. Το πάγωμα της ρήτρας έρχεται ως απόρροια της εφαρμογής του νέου μηχανισμού παρέμβασης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Κάνει πρεμιέρα η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Με μια απλή εφαρμογή στο κινητό τους, περισσότεροι από 125.000 εργαζόμενοι σε τράπεζες και μεγάλα σουπερμάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 υπαλλήλους δηλώνουν από την 1η Ιουλίου σε πραγματικό χρόνο την έναρξη και τη λήξη της εργασίας τους.
  • Την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο διασπά το ευρώ, γυρνώντας το ρολόι του χρόνου 20 χρόνια πίσω. Στον Δεκέμβριο του 2002, τότε που η ευφορία για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καλλιεργώντας προσδοκίες για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ευρωπαίων πολιτών.
  • Στην ψηφιακή εποχή περνάνε οι κληρονομιές ακινήτων. Τέθηκε σε λειτουργεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς και πλέον η δήλωση υποβάλλεται με λίγα κλικ από το γραφείο του συμβολαιογράφου στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ.
  • Η πλατφόρμα Power Pass ξεκινά τις πληρωμές. Τα χρήματα της αποζημίωσης (18 ευρώ έως 600 ευρώ) για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Δεκέμβριου 2021 - Μαΐου 2022 κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1,9 εκατ. δικαιούχων.
  • Τέλος στα αρνητικά επιτόκια βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οξύτατες πληθωριστικές πιέσεις που αναδύονται με φόντο τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Υστέρα από 11 ολόκληρα χρόνια, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προχωρά με ομόφωνη απόφαση στην αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,50%.
  • Ξεκινά η σταδιακή καταβολή των προσαυξήσεων και αναδρομικών στους 55.000 συνταξιούχους παράλληλης ασφάλισης.
  • Στην επιβολή πλαφόν στις χρεώσεις των μηνιαίων παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος προχωρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ορίσθηκε ανώτατη χρέωση 5 ευρώ ανά μήνα. Η ισχύς του πλαφόν θα έχει διάρκεια 12 μήνες, όσο δηλαδή θα κρατήσουν τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις του ρεύματος.
  • Τις 30.200 έφτασαν οι εκδόσεις κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ τον Ιούλιο. Πρόκειται για νέο μηνιαίο ρεκόρ έκδοσης που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και που αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες, τόσο στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων, όσο και στους χρόνους έκδοσης των νέων συντάξεων. Παράλληλα, μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που υποβλήθηκαν το έτος 2019.
  • Σε νέα υψηλά 24 ετών σκαρφαλώνει ο πληθωρισμός στην Τουρκία. Ο δείκτης τιμών ανέρχεται στο 79,6%, καθώς η συνεχιζόμενη αδυναμία της λίρας Τουρκίας έναντι άλλων ισχυρών νομισμάτων και το υψηλό κόστος ενέργειας και εμπορευμάτων σε παγκόσμια βάση ώθησαν τις τιμές υψηλότερα.

Αύγουστος

  • Ο Αύγουστος είναι ο πρώτος μήνας εφαρμογής των νέων μέτρων για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ενεργοποιείται δε η υποχρέωση των προμηθευτών ενέργειας να δημοσιοποιούν στις ιστοσελίδες τους τα τιμολόγια ρεύματος του επόμενου μήνα.
  • Η Ελλάδα εξέρχεται του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ. Από τις 21 Αυγούστου 2022 η χώρα βρίσκεται σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, στο οποίο η Ελλάδα θα παραμείνει μέχρι να εξοφλήσει το 75% των δανείων του ESM.
  • Ανοίγει ο δρόμος της συνταξιοδότησης για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.
  • Διατάξεις για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος κατατίθενται στη Βουλή. Προβλέπουν την επιβολή πλαφόν στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, την επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ένστολους, τη μείωση του χρόνου παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια (από 20), το διπλασιασμό των δόσεων για πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 12) και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του τ. Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Σεπτέμβριος

  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρεί σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση του βασικού προεξοφλητικού επιτοκίου του ευρώ της τάξεως των 75 μονάδων βάσης. Συνεχίζοντας τη σφιχτή νομισματική πολιτική που εγκαινίασε τον Ιούλιο, η ΕΚΤ ανακοινώνει την αύξηση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης από το 0,50% στο 1,25% και την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεών της στο 0,75% από μηδενικό που ήταν.
  • Στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει ένα ισχυρό πακέτο ύψους 5,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των οικονομικά ευάλωτων που πλήττονται από την ενεργειακή ακρίβεια, μόνιμες ελαφρύνσεις που θα ενεργοποιηθούν από το 2023.
  • Αφορολόγητες καθίστανται οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές έως το ποσό των 800.000 ευρώ μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας, ακόμη και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου.
  • Ανακοινώνεται το στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ «Σπίτι μου» για τη στήριξη 137.000 νέων που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν φθηνή στέγη.
  • Ξεκίνησε το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, των ευάλωτων νοικοκυριών όπου το κράτος θα επιδοτεί από 70 έως 210 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, τη δόση του δανείου που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία.
  • Στα υψηλότερά επίπεδα από το 2017 ανέρχεται το κόστος δανεισμού της Ελλάδας με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να εκτινάσσεται στο ψυχολογικό όριο του 5%.
  • Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 12% τον Σεπτέμβριο, έναντι 11,4% τον Αύγουστο, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα προ εισόδου της χώρας στο ευρώ (1994). Φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς βάζουν το φυσικό αέριο αλλά και η έκρηξη στις τιμές των ειδών διατροφής.

Οκτώβριος

  • Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι μαζί με τον Ντάγκλας Ντάιαμοντ και τον Φίλιπ Ντίμπβιγκ, λαμβάνουν το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για το 2022, για την έρευνα που πραγματοποίησαν αναφορικά με τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
  • Ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή του διαμορφώνεται στα 1,37 ευρώ, μετά την επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία, ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι καθώς πέρυσι διετίθετο – χωρίς επιδότηση – στο 1,16 ευρώ το λίτρο.
  • Η κυβέρνηση δρομολογεί ένα καλάθι με 50 βασικά προϊόντα, το «καλάθι του νοικοκυριού», που προσφέρεται σε χαμηλότερες τιμές στις αλυσίδες του λιανεμπορίου. Το «καλάθι «τρέχει» με χαμηλότερο πληθωρισμό έναντι του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, προκειμένου οι ευάλωτοι να μπορούν να εξασφαλίσουν τα «απαραίτητα για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού».
  • Η χώρα, σε μία δύσκολη συγκυρία στις διεθνείς αγορές ομολόγων, προέβη σε επανέκδοση πενταετούς ομολόγου κυμαινόμενου επιτοκίου. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,865 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το Δημόσιο να αντλήσει 975 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,7%.
  • Σε μειώσεις έως και 19% οδηγούν τις τελικές τιμές του ρεύματος του Νοεμβρίου οι επιδοτήσεις των λογαριασμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον επόμενο μήνα κυμαίνεται από τα περίπου 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα έως και 0,222 ευρώ ανά κιλοβατώρα και είναι χαμηλότερες μέχρι και 19% έναντι του Οκτωβρίου. Η επικρατούσα τιμή είναι λίγο πάνω από τα 0,155 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι ενισχύσεις και του Νοεμβρίου είναι κλιμακωτές με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης ρεύματος.
  • Μετά από άφθονες ανατροπές, ο Ελον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο απέκτησε τον έλεγχο του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Νοέμβριος

  • Στην ψηφιακή εποχή εισέρχονται οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς. Από τις αρχές Νοεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ δέχεται τις αρχικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς. Μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY οι κληρονομιές θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να είναι απαραίτητη πια η επίσκεψη του φορολογουμένου στις ΔΟΥ, όπως ήδη συμβαίνει για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές.
  • Η αναβάθμιση της γεωπολιτικής σημασίας της Αλεξανδρούπολης, η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που αφορούσε στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.
  • Η κυβέρνηση περνά νόμο που φέρνει ανατροπές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με διορθώσεις των τιμών σε περιοχές όπου υπήρξαν υπερβολικές αυξήσεις, βάζει «πάγο» στην επιβολή ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές και στο φόρο υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων έως και το τέλος του 2024 και διατηρεί για άλλα δύο χρόνια του φορομπόνους για την ανακαίνιση κτιρίων.
  • Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ελλάδα στο 1% το 2023, αλλά και επίμονο πληθωρισμό στο 6% τον ίδιο χρόνο «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις. Ο βασικός κίνδυνος που επισημαίνεται είναι η πιθανή επιβάρυνση του τουρισμού από την πτώση του εισοδήματος των νοικοκυριών σε χώρες προέλευσης τουριστών.

Δεκέμβριος

  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Έτσι το επιτόκιο αναφοράς της ανέρχεται πλέον στο 2,5%.
  • Σημαντική ελάφρυνση έχουν στους λογαριασμούς ρεύματος του Δεκεμβρίου οι οικιακοί καταναλωτές, καθώς αφενός οι πάροχοι έριξαν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις κατά περίπου 10% έναντι του Νοεμβρίου και αφετέρου οι επιδοτήσεις κινήθηκαν στα ίδια με τα τρέχοντα επίπεδα.
  • Συνεχίζει και αυξάνεται το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά που επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία, με το επιτόκιο στην Ελλάδα να βρίσκεται στα ακριβότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Στην Ελλάδα καταγράφονται και τα πιο υψηλά επιτόκια δανείων καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα (με κυμαινόμενο επιτόκιο) διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 4%, από 3,50% τον Σεπτέμβριο και 3,01% τον Αύγουστο.
  • Εφάπαξ «μπόνους» 600 ευρώ δίνεται στους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού. Το έκτακτο «δώρο Χριστουγέννων» για όλους τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς είναι ένα μέτρο συνολικού κόστους 37 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 61.000 υπαλλήλους – οι 53.000 της ΕΛ.ΑΣ. και οι 8.000 του Λιμενικού.
  • Η ελληνική οικονομία πέρασε τις εξετάσεις του Eurogroup το οποίο έδωσε το πράσινο φως για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, καθώς έκρινε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν και με τη βούλα την έγκριση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και άναψαν το πράσινο φως για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ που αφορούν την εκταμίευση μιας δόσης προς την Ελλάδα που παρέμενε σε εκκρεμότητα από τον Ιούλιο του 2019.
  • Ξεκίνησε η νέα ρύθμιση του ΕΦΚΑ για την αποπληρωμή των ασφαλιστικών οφειλών έως 24 δόσεις, ενώ στο νέο ευνοϊκότερο καθεστώς μπορούν να «μεταπηδήσουν» και όσοι έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Στη νέα ρύθμιση εκτιμάται θα ενταχθούν χιλιάδες μικροοφειλέτες με έως 5.000 ή και 10.000 ευρώ.
  • Συνελήφθη ο ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ έπειτα από αίτημα των Αρχών των ΗΠΑ. Ο ιδρυτής του FTX κατηγορείται από τις Αρχές των ΗΠΑ ότι είχε ξεδιπλώσει ένα πολυετές πρόγραμμα εξαπάτησης επενδυτών, αποσπώντας περισσότερα από 1,8 δισ. δολάρια από επενδυτές.
  • Ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Market Pass. Ένα μέτρο στήριξης ύψους 650 εκατ. ευρώ που αφορά σε νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα 24.000 ευρώ που θα λάβουν επιδότηση για το 10% των δαπανών τροφίμων που θα πραγματοποιήσουν μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 20223.

Σχετικές ειδήσεις

Ανασκόπηση 2022: Τα γεγονότα του αθλητισμού σε βίντεο

Ανασκόπηση 2022: Οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τα δεδομένα στην Υγεία

Ανασκόπηση 2022: Αυτά είναι τα κορυφαία βίντεο του Youtube

Έτσι κατέγραψε ο φακός του Newsbomb.gr τα γεγονότα της χρονιάς

Ανασκόπηση 2022 - Έλον Μασκ και Twitter: Ένας «γάμος» γεμάτος προβλήματα