ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντικειμενικές αξίες ακόμη και στον αιγιαλό

Αντικειμενικές αξίες ακόμη και στον αιγιαλό
INTIME

Όπως ισχύουν διαφορετικές τιμές ζώνης στις περιοχές της Ελλάδας ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση, έτσι θα θεσπιστούν και τιμές ζώνης στον αιγιαλό ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση στην περιοχή.

Είτε πρόκειται για μίσθωση σε ξενοδοχειακές μονάδες, στην εστίαση ή για ομπρέλες, είτε για αγροτικές καλλιέργειες, είτε ακόμη και για βιομηχανικούς σκοπούς, σύντομα θα γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που θα οριστούν σε κάθε αιγιαλό και παραλία.

Σήμερα, για να αποκτήσει κάποιος δικαίωμα χρήσης του αιγιαλού πραγματοποιούνται δημοπρασίες, ενώ στα ξενοδοχεία και στην εστίαση γίνεται απευθείας ανάθεση έναντι τιμήματος. Με την εφαρμογή των τιμών ζώνης το σύστημα θα διαφοροποιηθεί. Θα υπάρχει ελάχιστο τίμημα το οποίο θα προκύπτει από τις τιμές ζώνης και άλλες παραμέτρους που θα προστεθούν στον αλγόριθμο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσιοι (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστοι χώροι. Κύριος προορισμός τους, ως κοινόχρηστα, είναι «η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε αυτά, καθώς και η επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, λιμνοθάλασσα, λίμνη ή ποταμό». Εξαίρεση επιτρέπεται μόνο για την εξυπηρέτηση επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

Δικαιούχοι παραχώρησης δικαιώματος απλής χρήσης είναι, σύμφωνα με τον νόμο:

1. Υφιστάμενες δημοτικές ανώνυμες εταιρείες, εφόσον περιλαμβάνεται στους σκοπούς τους, για ιδία χρήση και χωρίς δικαίωμα περαιτέρω παραχώρησης.

2. Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ), κέντρα αναψυχής, εκμεταλλευτές αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου αναψυκτηρίου (καντίνες).

3. Ναυταθλητικά σωματεία αναγνωρισμένα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εφόσον προβλέπεται από το καταστατικό τους η άσκηση δραστηριοτήτων που είναι συναφείς με την εξυπηρέτηση των λουομένων και την αναψυχή του κοινού.

4. Επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του Γενικού Κανονισμού Λιμένα.

5. Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα που είναι όμορα προς τον αιγιαλό και την παραλία και λειτουργούν νόμιμα, στα οποία μπορεί να παραχωρείται με αντάλλαγμα η απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, χωρίς δημοπρασία.