ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Lamda Development, o ΠΑΣ Γιάννινα και τα Πράσινα Ταξί

Η Lamda Development, o ΠΑΣ Γιάννινα και τα Πράσινα Ταξί

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Lamda Development

Σιωπηρή επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επιχειρεί η Lamda Development. Μετά τη συμφωνία για την εξαγορά ποσοστού στην εταιρεία R Energy 1 Holding, η εισηγμένη βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές για την απόκτηση μονάδων ΑΠΕ από βορειοελλαδίτικη επιχείρηση. Παράλληλα, μέσω θυγατρικών της η Lamda Development αναπτύσσει και μονάδες ΑΠΕ στον Έβρο. Οι κίνησεις αυτές της Lamda Development εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την είσοδο στον κλάδο των ΑΠΕ και γενικότερα των πράσινων υποδομών, όπου σχεδιάζονται επενδύσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2026. Μέσω τέτοιων επενδύσεων, η εταιρεία θα γίνει ουσιαστικά και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, πωλώντας π.χ. απευθείας την «καθαρή» ενέργεια στο σύστημα και αντισταθμίζοντας με τον τρόπο αυτό τις δαπάνες ηλεκτροδότησης και θέρμανσης/ψύξης των ακινήτων της στο Ελληνικό και άλλων κτιριακών υποδομών, όπως π.χ. τα εμπορικά κέντρα της.

Τα Πράσινα Ταξί

Ανάρπαστη είναι ήδη η δράση «Πράσινα Ταξί» για την αντικατάσταση παλαιών, ρυπογόνων οχημάτων Ταξί, με νέα, αμιγώς ηλεκτρικά, μηδενικών εκπομπών. Η δράση που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ανέλθει στα 39,9 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2022-2024. Τα 19,5 εκατ. ευρώ εκ του ποσού αυτού θα κατανεμηθούν στην Αττική. Σήμερα ο στόλος των οχημάτων Ταξί αριθμεί περίπου 28.500 οχήματα σε όλη την Επικράτεια εκ των οποίων μόλις τα 2.400 είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro 6, δηλαδή ποσοστό μόλις 8,5%. Σκοπός της δράσης «Πράσινα Ταξί» αποτελεί η επίτευξη της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητικότητα μηδενικών και χαμηλών ρύπων σύμφωνα με την οποία ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030 είναι ένα στα τρία νέα οχήματα να είναι ηλεκτρικό. Η διάρκεια υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο της σχετικής δράσης θα είναι έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, ενώ η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα είναι η 9η Ιανουαρίου 2023. Το ύψος των ενισχύσεων (οικολογικό bonus) για την αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) νέου Ταξί δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 17.500 ευρώ, ενώ η υποχρεωτική απόσυρση Ταξί θα επιβραβεύεται με ποσό ίσο με 5.000 ευρώ.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα

Στον αναπτυξιακό νόμο υπάχθηκε η ο ΠΑΣ Γιάννινα. Συγκεκριμένα, η ΠΑΣ Γιάννινα Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία 1966 υπέβαλε επενδυτικό σχέδιο για την ίδρυση γηπέδων 4Χ4 και 5Χ5 στα Γιάννενα. Η επένδυση συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 743.110 ευρώ θα ενισχυθεί με επιχορήγηση 286.097 ευρώ. Ο Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος θα αποκτήσει έτσι υποδομές που θα εισφέρουν πρόσθετα στα οικονομικά του και θα ενισχύουν την βιωσιμότητά του. Να σημειωθεί πως η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ έχει συνάψει σύμβαση αλληλόχρεου λογαριασμού με πιστώτρια τράπεζα με εγκεκριμένο πιστωτικό όριο 1,5 εκατ. ευρώ. Το καταβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ διαιρείται σε 359.076 κοινές με δικαίωμα ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 10 ευρώ η κάθε μία και ανέρχεται σε 3,59 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση της Nassington

Στη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας παραγωγής καινοτόμων φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων συμπληρωμάτων διατροφής, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και καλλυντικών θα προχωρήσει η εταιρεία Nassington στη βιομηχανική περιοχή Κερατέας. Η εν λόγω επένδυση 4,2 εκατ. ευρώ υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και θα ενισχυθεί με επιχορήγηση 602.365 ευρώ. Η Διοικητική ομάδα της Nassington αποτελείται από τους Χρήστο Κουτσοδήμο και Γιώργο Μότσιο, οι οποίοι τρέχουν την φαρμακευτική Verisfield, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη και κυκλοφορία γενοσήμων φαρμακευτικών προϊόντων. Η Verisfield είχε το 2021 πωλήσεις 16,2 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 3,9 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα που αναπτύσσει η Verisfield παράγονται σε συνεργαζόμενα εργοστάσια παραγωγής στην ΕΕ, κάτι που ενδεχομένως να αλλάξει μετά την ανάπτυξη της μονάδας παραγωγής καινοτόμων φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων της Nassington στην Κερατέα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.