ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικός «κίνδυνος» για την παγκόσμια οικονομία η ευρωπαϊκή κρίση

Σημαντικός «κίνδυνος» για την παγκόσμια οικονομία η ευρωπαϊκή κρίση

Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους εκπέμπει ο ΟΗΕ σε έκθεσή του, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Στην αναθεωρημένη εκδοχή της έκθεσής του «Η Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση και οι Προοπτικές της το 2012», ο ΟΗΕ προειδοποιεί μάλιστα ότι μια επιδείνωσή της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε ακόμη ισχνότερη διεθνή ανάπτυξη.

«Μία κλιμάκωση της κρίσης είναι πολύ πιθανόν να συνδυαστεί με μία σοβαρή αναστάτωση στις χρηματοοικονομικές αγορές και με μία κατακόρυφη άνοδο της αποφυγής του ρίσκου, οδηγώντας σε μία ελάττωση της οικονομικής δραστηριότητας στις ανεπτυγμένες χώρες, η οποία δυνητικά θα διαχεόταν στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις οικονομίες σε μετάβαση», τονίζεται στην έκθεση.

Εκτιμάται μάλιστα ότι έπειτα από την καταγεγραμμένη επιβράδυνση του 2011, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας «θα παραμείνει βραδεία κατά το 2012, με τις περισσότερες περιφέρειες να αναπτύσσονται με βηματισμό μικρότερο από τις δυνατότητές τους».

Στην έκθεση του ΟΗΕ προβλέπεται ότι το παγκόσμιο ακαθάριστο προϊόν θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2012 και κατά 3,1% το 2013, έπειτα από αύξηση 2,7% που καταγράφηκε το 2011. Ειδική μνεία γίνεται και στην ανεργία, οι δείκτες της οποίας συνεχίζουν, όπως αναφέρεται, να βρίσκονται πάνω από τα προ της κρίσεως επίπεδα παγκοσμίως, ενώ ειδικότερα στην Ευρωζώνη αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.