ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσουκαλάς στο Newsbomb: Ημίμετρα οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Τσουκαλάς στο Newsbomb: Ημίμετρα οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας
eurokinissi

Για το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων που «καίει» χιλιάδες δανειολήπτες μίλησε στο Newsbomb.gr, o εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς καλώντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα ένα λειτουργικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Πολιτική «θύελλ»α ξέσπασε έπειτα από την απόφαση του Αρείου Πάγου που απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς ακινήτων βγάζοντας χιλιάδες κατοικίες «σφυρί» και δημιουργώντας δυσάρεστες συνέπειες για τους δανειολήπτες.

Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο ενός «τσουνάμι» πλειστηριασμών, δρομολογεί την παρέμβασή της σε δύο άξονες, καταθέτοντας νομοθετική διάταξη στη Βουλή για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού αλλά και νέα σχέδιο διευκόλυνσης με ρύθμιση των χρεών.

Τα παραπάνω αντιμέτρα από το κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκή για να δώσουν λύση στο πρόβλημα από τον εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά, ο οποίος μίλησε για το ζήτημα στο Newsbomb.gr.

«Tα μέτρα για τη βελτίωση των εξωδικαστικών συμβιβασμών του μηχανισμού είναι μέτρα που δεν αρκούν. Μπορεί μεν να βοηθήσουν ως ένα βαθμό ώστε να αυξηθούν οι ρυθμίσεις αλλά υπάρχει μια πολύ μεγάλη μάζα 700.000 κόκκινων δανείων που δεν μπορούν να ρυθμιστούν στην πλειοψηφία τους με την διαδικασία αυτή. Διότι τα funds ζητάνε πάρα πολύ μεγάλα ποσά στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος δεν έχει δεσμευτικότητα για τα funds», ανέφερε χαρακτηριστικά ο έμπειρος εργατολόγος

Από την πλευρά του ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι είναι απαραίτητο να νομοθετηθεί ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα συνδυάζει περιουσιακά αλλά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να «ανακουφισεί» κατά ένα μέρος οι δανειολήπτες: «O μοναδικός τρόπος να υπάρξει μια ''ανάσα'' είναι ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας με κριτήρια εισοδήματος και με κριτήρια περιουσιακά, παράλληλα εκεί θα βοηθούσε ως συμπληρωματική αυτή η παρέμβαση στον εξωδικαστικό μηχανισμό», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς.

Εξηγώντας το μέγεθος του προβλήματος και πόσο δύσκολο είναι να δοθεί μια λύση με βάση τις υπάρχουσες κυβερνητικές προτάσεις ο εργατολόγος υπογραμμίζει: «Αν μείνουμε σε αυτές τις παραμετρικές αλλαγές, θα αυξηθούν ενδεχομένως οι ρυθμίσεις χρεών. Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μόλις 3.600 ρυθμίσεις. Δηλαδή και να φτάσουν τις 20.000, δεν έχει καμία σχέση με τα 700.000 ''κόκκινα'' δάνεια που υπάρχουν. Είναι τεράστιο το νούμερο σε σχέση με αυτά που πετυχαίνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός».

Αναφέρει επίσης ο κ. Τσουκαλάς, πως οι ρυθμίσεις δεν ανταποκρίνονται επακριβώς στην πραγματικότητα και στο σκοπό που υπηρετούν διότι λαμβάνουν αποκλειστικά υπόψιν την περιουσία του εκάστοτε δανειολήπτη. «Είναι μη ρεαλιστικές οι ρυθμίσεις που προτείνουν τα funds για τον δανειολήπτη, γιατί δεν λαμβάνουν υπόψιν το εισόδημά του αλλά την περιουσία του. Άρα πολύ συχνά κάποιος μπορεί να έχει ένα ακίνητο αλλά δεν διαθέτει το εισόδημα για να συντηρήσει μια ρύθμιση που ζητάει το fund», επισημαίνει ο ίδιος.

Για αυτούς τους λόγους ο κ. Τσουκαλάς καλεί σε άμεση εφαρμογή ενός πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας που εξετάζει ταυτόχρονα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία. Πρέπει όπως λέει η κυβέρνηση να επιληφθεί του θέματος το συντομότερο δυνατόν.

«Θεωρώ σίγουρο ότι δεν είναι ρεαλιστικό. Πρέπει να υπάρξει ένας τρόπος να ξεχωρίσει το σύστημα αυτόν που έχει με αυτόν που δεν έχει, δεν λέω εκείνον που έχει ανάγκη αλλά ταυτόχρονα έχει και ένα ακίνητο που κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ. Αλλά για μεσαία ακίνητα 300-350 χιλιάδων, θα μπορούσε να υπάρχει ένα πλαίσιο να πληρώσει ο δανειολήπτης μέρος της αξίας του ακινήτου σε εύλογο χρονικό διάστημα, άρα ούτε να χάσουν λεφτά τα funds και οι τράπεζες ούτε να χάσουν τα ακίνητα... Χρειάζονται όμως άμεσες κινήσεις, καθώς με την απόφαση του Αρείου Πάγου που απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς, όσοι πλειστηριασμοί νομιμοποιούνται θα διενεργούνται κιόλας. Θα είναι πολύ δύσκολο πια να κερδίσει ο δανειολήπτης με την εξέλιξη αυτή», καταλήγει ο Κώστας Τσουκαλάς.

Διπλή παρέμβαση «ανάσα» για τους πλειστηριασμούς

Σε δύο μέτωπα κινείται η κυβερνητική παρέμβαση που φέρνει το υπουργείο Οικονομικών και έχει στόχο να βάλει φρένο στους πλειστηριασμούς, ειδικά της πρώτης κατοικίας. Οι ευνοϊκότερες διατάξεις για τις ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στα σκαριά βρίσκεται η αναβίωση των 120 δόσεων μόνο για ευάλωτους οφειλέτες.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να καταθέσει τροπολογία με βάση την οποία θα βελτιωθούν κάποιες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Στόχος, να αυξηθούν τα ποσοστά εγκρισιμότητας και αποδοχής των ρυθμίσεων και να μεγαλώσει η περίμετρος των οφειλετών και τα είδη των χρεών.

Tο βασικό πλαίσιο αλλαγών που προωθείται αναμένεται να προβλέπει:

  • Δυνατότητα να ενταχθούν οφειλέτες με μία μόνο οφειλή. Προϋπόθεση ότι η δόση του αλγορίθμου δεν θα έχει απόσταση μεγαλύτερη από 15% από τη δόση της ρύθμισης.
  • Να μπορούν να συμπεριλαμβάνονται οφειλές υπέρ τρίτων και συγκεκριμένα προς την ΑΑΔΕ, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να εντάξουν σε ρύθμιση και συσσωρευμένα πρόστιμα από δήμους, αν οι οφειλές είναι βεβαιωμένες από την Εφορία.
  • Διαγραφή της ποινής προεξόφλησης, δηλαδή αν κάποιος οφειλέτης επιθυμεί να πληρώσει πριν από τη λήξη τις οφειλές του προς το Δημόσιο θα μπορεί χωρίς πέναλτι.
  • Καθορισμό της υποχρέωσης αιτιολόγησης της απόρριψης μιας αίτησης, τόσο από πλευράς τράπεζας - servicer όσο και από πλευράς δανειολήπτη.
  • Να σταματήσει το επιτόκιο να είναι κυμαινόμενο με βάση το euribor και να γίνει σταθερό στο 3%.

Ρύθμιση χρεών

Με τα χρέη προς την εφορία να έχουν ξεπεράσει τα 113 δισ. ευρώ και τους απλήρωτους φόρους σε 12 μήνες να υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι το σχέδιο διευκόλυνσης για όσους οφειλέτες έχουν πληγεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν την αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων για χρέη προς την εφορία, δηλαδή των 100 και 120 δόσεων, αλλά και της ρύθμισης της πανδημίας των 36 ή 72 δόσεων για τους οφειλέτες που τις έχασαν. Οι ρυθμίσεις που εξετάζεται να ανοίξουν ξανά θα συνοδεύονται με ένα πέναλτι για τους οφειλέτες.

Η επανένταξη των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις που έχασαν επειδή σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις θα συνοδεύεται με «πέναλτι», με ένα από τα σενάρια να προβλέπει την καταβολή δύο ή περισσότερων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων που χάθηκαν μετά την υποβολή της νέας αίτησης για επανένταξη στη ρύθμιση. Οι υπόλοιπες δόσεις που έχουν χαθεί θα έρθουν να προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης που θα αναβιώσει.

Σήμερα, με χρέη στην εφορία εμφανίζονται πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) εκ των οποίων 3,8 εκατ. ή 9 στους 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση του αριθμού των μικρών οφειλετών. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να αναβιώσουν οι εξής ρυθμίσεις:

Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας: Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021, οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηριστεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

Ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων: Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα κολλήσουν στο τέλος της ρύθμισης. Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ωστόσο στην πορεία αρκετοί για διάφορους λόγους την έχασαν.

Σχετικές ειδήσεις