ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζάγκα στο Newsbomb.gr: Νέες αυξήσεις στα καύσιμα, να «φουλάρετε» πριν το Πάσχα

Ζάγκα στο Newsbomb.gr: Νέες αυξήσεις στα καύσιμα, να «φουλάρετε» πριν το Πάσχα
Ανοδικά βαίνουν οι τιμές του πετρελαίου και της αμόλυβδης, για ακόμη μια ημέρα.
Intime News

Η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μίλησε στο Newsbomb.gr για την ανηφόρα έχει πάρει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε πρατήρια της Αθήνας, η οποία αγγίζει ήδη τα δυο ευρώ.

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης πήρε την ανιούσα στα πρατήρια καυσίμων της Αθήνας και ήδη αγγίζει τα 2 ευρώ. Η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μίλησε στο Newsbomb.gr για την αιφνιδιαστική κίνηση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου κατά 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο. Η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι τιμές του Brent στα επίπεδα των 85 δολαρίων το βαρέλι καταγράφοντας αύξηση κοντά στο 6%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Brent έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες κατά 21%, ενώ σχεδόν για το ίδιο διάστημα η τιμή του φυσικού αερίου ανατιμήθηκε κατά 25%.

Το πετρέλαιο μπορεί και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και να φτάσει τα 110 το Brent μέχρι το καλοκαίρι όπως εκτιμά η Rystad Energy, καθώς η μείωση της παραγωγής θα σφίξει περαιτέρω τη στενότητα της αγοράς.

Η UBS αναμένει επίσης ότι το Brent θα φθάσει τα 100 δολάρια μέχρι τον Ιούνιο. Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για τον Δεκέμβριο κατά 5 δολάρια στα 95 δολάρια, δίνοντας την δική της εξήγηση για την απόφαση του πετρελαϊκού καρτέλ.

Πήρε την «ανηφόρα» η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης

«Ανησυχία έχει σκορπίσει η ξαφνική απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο, με το πετρέλαιο να αυξάνεται πάνω από 5%, ξεπερνώντας μέσα στην ημέρα και τα 85 δολάρια το βαρέλι», ανέφερε η κυρία Ζάγκα στο Newsbomb.gr.

«Η δήλωση του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) ότι θα μειώσει την παραγωγή έφερε μία αναστάτωση στην αγορά, όπως και οι διάφορες δηλώσεις Οικονομολόγων διεθνώς ότι το βαρέλι ναι μεν έφτασε τα 85 - 86 δολάρια αλλά ότι μπορεί να φτάσει και τα 100 δολάρια. Αυτά οδήγησαν στον κόσμο έναν μικροπανικό, ο κόσμος ήρθε να βάλει βενζίνη γιατί του δημιουργήθηκε μία ανασφάλεια», προσθέσε.

«Εμείς παίρνουμε τα τιμολόγια μας από τα διυλιστήρια οι οποίες έχουν αύξηση στην απλή αμόλυβδη ενώ το πετρέλαιο κίνησης έχει πέσει, το πετρέλαιο θέρμανσης δεν έχει αλλαγή είναι στο 1,10, πήρε όμως συν 15 λεπτά αφού σταμάτησε η επιδότηση από τέλος Μαρτίου και έτσι η τιμή πήγε στο 1,25. Ο κόσμος δεν αγοράζει πετρέλαιο θέρμανσης καθόλου γιατί έχει καλό καιρό. Η περίοδος πετρελαίου λήγει τέλη Απριλίου», είπε η κυρία Ζάγκα.

Όπως προκύπτει από τα τωρινά δεδομένα της αγοράς αλλά και τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου πετρελαιοειδών, η αμόλυβδη θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά ενώ η τιμή του πετρελαίου πέφτει. «Είναι ανεξήγητο, όπως ανεξήγητο είναι και το γεγονός πριν από λίγο καιρό το πετρέλαιο ανέβαινε και είχε φτάσει την απλή αμόλυβδη και την είχε ξεπεράσει. Ούτε τα διυλιστήρια μπορούν να μας απαντήσουν. Η μόνη εξήγηση είναι ότι αυτό αφορά διυλισμένο προϊόν όπου εκεί γίνεται το παιχνίδι. Πολλές φορές βλέπουμε διεθνώς τιμές, προχθές ήταν 73 δολάρια το μη διυλισμένο προιον για το βαρέλι και 80 - 86 το διυλισμένο προϊόν. Όλα αυτά που ακούει ο κόσμος διεθνώς τον αναστατώνουν. Εμείς είμαστε επιφυλακτικοί», είπε η κυρία Ζάγκα.

Ζάγκα: Η δουλειά μας έχει πέσει τον τελευταίο καιρό 15 - 20%

«Οι τιμές για την Αττική σήμερα είναι 1,90 - 1,91. Έχουμε το πλαφόν στην πλάτη μας μέχρι τέλος Ιουνίου του 2023, είμαστε ο μοναδικός κλάδος που έχει αυτό το πλαφόν τόσο καιρό. Αν είχες περιθώριο κέρδους τέλη Αυγούστου του 2021 μπορείς και παίζεις με μεγάλες τιμές. Ποιος όμως θα παίξει με μεγάλες τιμές όταν υπάρχει πτώση στη δουλειά μας; Η δουλειά μας έχει πέσει τον τελευταίο καιρό 15 - 20% γιατί ο κόσμος είναι μαζεμένος, προβληματισμένος και έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του», ανέφερε.

«Την προηγούμενη εβδομάδα είχα δει στο παρατήριο τιμών την τιμή της αμόλυβδης που ήταν στο 1,78 χονδρική τιμή πριν πάει στις εταιρείες και την ίδια στιγμή η πώληση σε πολλά μαγαζιά λιανικώς ήταν 1,73. Πώς βγαίνει αυτή η τιμή;» είπε και εξήγησε: «Όταν η τιμή είναι 1,78 χονδρική, μετά μπαίνει η εταιρεία και παίρνει το δικό της ποσοστό και το βάζει πάνω, βάζουν τα μεταφορικά, μετά μπαίνει ο πρατηριούχος και βάζει το δικό του, είναι κάτι που δεν εξηγείται. Επιτρέπουν στον κλάδο να κάνουν πωλήσεις κάτω από την τιμή κόστους», τόνισε η κυρία Ζάγκα.

Ζάγκα: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αυξηθεί η βενζίνη»

Τέλος, η κύρια Ζάγκα συνιστά στους εκδρομείς που πρόκειται να ταξιδέψουν εκτός Αθηνών για τις γιορτές του Πάσχα: «Να γεμίσουν οι πολίτες, να είναι έτοιμοι από τα δικά τους συνοικιακά μαγαζιά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αυξηθεί η βενζίνη. Ήδη στα νησιά η τιμή είναι πάνω από 2 ευρώ, εκεί υπάρχουν τα μεταφορικά δηλαδή βάζουν το κέρδος και μετά χρεώνουν επί της τιμής και τα μεταφορικά. Αυτό πρέπει κάποτε να τακτοποιηθεί, δεν μπορεί ο πρατηριούχος να επιβαρύνεται με το βάρος της μεταφοράς που είναι και αυξημένο».

Η Μαρία Ζάγκα.

Σχετικά με τις τιμές που τρέχουν στα καύσιμα είπε: «Που θα πάει η τιμή δεν ξέρουμε, περιμένουμε τα τιμολόγια. Όταν έρχονται τα καινούργια τιμολόγια είμαστε υποχρεωμένοι από το πλαφόν να ανεβάσουμε ή να κατεβάσουμε την τιμή αλλιώς έχουμε πρόστιμο».

Ζάγκα: «Θα είμαι υποψήφια με τη ΝΔ»

Τέλος, η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα, μίλησε για την υποψηφιότητά της με τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας: «Κατεβαίνω υποψήφια με την Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στο Νότιο τομέα Β3' της Αθήνας για να αγωνιστώ δυνατά μέσα από τη Βουλή στο θέμα της ενέργειας γιατί είναι κάτι που με αφορά, είμαι άνθρωπος της αγοράς. Και εμείς είμαστε μορφωμένοι, έχουμε χαρτιά από πανεπιστήμια αλλά είμαστε μικρομεσαίοι και άνθρωποι της αγοράς και ξέρουμε πού είναι το πρόβλημα».

Σχετικές ειδήσεις