ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνει για τα στεγαστικά δάνεια η ρύθμιση της κυβέρνησης - Παράδειγμα

Τι σημαίνει για τα στεγαστικά δάνεια η ρύθμιση της κυβέρνησης - Παράδειγμα
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Αν δεν εφαρμοζόταν η συγκεκριμένη ρύθμιση, θα είχαμε μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Οριζόντιο «πάγωμα» στην αύξηση των κυμαινόμενων επιτοκίων για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων, πρόκειται να ανακοινώσει το τραπεζικό σύστημα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η παρέμβαση θα έχει διάρκεια καθώς είναι επ' ωφελεία όλων να μην δημιουργηθεί νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι η μία κατηγορία είναι αυτά που έχουν κοκκινίσει και η δεύτερη αυτά που κινδυνεύουν να κοκκινίσουν εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων καθώς αυξάνονται οι δόσεις. Παράλληλα, εκτίμησε ότι μελλοντικά θα γίνει ακόμη χειρότερο.

«Δεν θα μπορούσαμε να καταβάλλουμε στους δανειολήπτες την αύξηση των δόσεων, γιατί με βάση του κανόνες της ΕΚΤ κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον όγκο των κόκκινων δανείων», ανέφερε ο υπουργός.

Για την παρέμβαση της κυβέρνησης ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι στόχος είναι να πιάνει την περίμετρο των δανειοληπτών αυτών που έχει αυξηθεί η δόση τους, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Αφορά, επομένως, περίπου 80.000 δανειολήπτες.

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη εξηγεί τι σημαίνει η ρύθμιση αυτή για τα στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με την παρέμβαση της κυβέρνησης, «παγώνουν» τα επιτόκια των δόσεων στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια στα επίπεδα του Μαρτίου και για 12 μήνες.

Συνεπώς, πλέον θα είναι σταθερό το επιτόκιο για όσα στεγαστικά δάνεια είχαν κυμαινόμενο, ανεξαρτήτως αν είναι σε funds ή σε τράπεζα εφόσον είναι ρυθμισμένα. Σε αυτά προστίθενται ακόμα και αυτά που υπάγονται στο νόμο Κατσέλη.

Όπως ανέφερε, είχαν γίνει ήδη 6 αυξήσεις στα επιτόκια και επίκεινται κι άλλες, γι' αυτό η ρύθμιση αυτή, να μην αυξηθούν δηλαδή στην Ελλάδα, είναι πολύ σημαντική. Αν δεν γινόταν αυτό θα είχαμε μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων. Σημειώνεται, δε, ότι όσοι έχουν μπει στο νόμο Κατσέλη έχουν χάσει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Η κυρία Φραγκάκη αναφέρει επίσης ότι αν υπάρξει μείωση στα επιτόκια, κάτι που είναι κάπως αδύνατο να συμβεί, θα επανέλθουν οι δόσεις στα μειωμένα επίπεδα.

Παράδειγμα

Για στεγαστικό ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 15 ετών, η δόση του Ιουλίου του 2022 ήταν 690 ευρώ, του Φεβρουαρίου του 2023 823 ευρώ και του Μαρτίου 837 ευρώ. Συνεπώς, ο δανειολήπτης έχει ετήσια επιβάρυνση 1.764 ευρώ.

Η δόση μετά τη ρύθμιση θα μείνει σταθερή στα 837 ευρώ, γλιτώνοντας του δανειολήπτες από τις νέες αυξήσεις, ενώ αυξάνονται και νέοι δικαιούχοι της επιδότησης από το κράτος κατά 30%.

Τα εισοδηματικά κριτήρια από 7.000 ευρώ ανεβαίνουν στα 12.000 ευρώ, εντάσσοντας έτσι περισσότερους δανειολήπτες στη ρύθμιση.