ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 80 δολάρια το πετρέλαιο Μπρεντ

Στα 80 δολάρια το πετρέλαιο Μπρεντ
AP

Μικρή πτώση καταγράφουν οι τιμές στην αγορά καυσίμων ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας που προκαλεί η νομισματική σύσφιξη. 

Η διεθνής τιμή του Μπρεντ βρίσκεται στα 80 δολάρια.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου καταγράφει πτώση παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα διυλιστήρια και οι εξαγωγές αυξήθηκαν, ενώ τα αποθέματα βενζίνης εκτινάχθηκαν απροσδόκητα λόγω της απογοητευτικής ζήτησης, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι οι φόβοι για ύφεση υπερτερούν της προσφοράς.

Από την άλλη, το δολάριο ενισχύθηκε υπό τον φόβο ότι οι επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση ενέργειας στον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο αλλά παράλληλα, η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου καθιστά πιο ακριβή των αγορά πετρελαίου για χώρες που βασίζονται κυρίως στις εισαγωγές όπως είναι η Ελλάδα.

Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζήτηση η οποία, όταν το καύσιμο καθίσταται ιδιαίτερα ακριβό, σημειώνει πτώση.

Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,939 ευρώ το λίτρο από 1,948 την προηγούμενη εβδομάδα, του diesel κίνησης στα 1,649 από 1,656 ευρώ το λίτρο.