ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Epsilon Net και οι αδιάθετες μετοχές, ο Ελληνοκαναδός και η κάνναβη και το νερό της Μυκόνου

Η Epsilon Net και οι αδιάθετες μετοχές, ο Ελληνοκαναδός και η κάνναβη και το νερό της Μυκόνου

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Epsilon Net

Αλλαγές με ειδικό ενδιαφέρον επήλθαν στο καταστατικό της Epsilon Net. Οι εν λόγω αλλαγές που εγκρίθηκαν από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 30 Μαΐου έρχονται να καλύψουν κάποιες «ελλείψεις» σε σχέση με τα δικαιώματα προτίμησης των μετόχων και ειδικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αδιάθετες μετοχές σε περίπτωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Δεδομένου ότι το καταστατικό της Epsilon Net χρονολογείται από το 1999 οι εν λόγω τροποποιήσεις τράβηξαν την προσοχή. Τί προβλέπεται σε σχέση με τις αδιάθετες μετοχές; Πως εάν σε περίπτωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, κατόπιν της άσκησης του δικαιώματος προτίμησης των υφισταμένων μετόχων, παραμένουν αδιάθετες μετοχές, αυτές θα προσφέρονται κατά προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους που άσκησαν ήδη το δικαίωμα προτίμησης. Ακόμη, προβλέπεται πως σε περίπτωση που δεν αναληφθούν εν όλω ή εν μέρει από τους ως άνω υφιστάμενους μετόχους οι τυχόν αδιάθετες μετοχές, αυτές δύνανται να διατίθενται από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας κατά την κρίση του, σε τιμή όχι κατώτερη της τιμής που καταβάλλουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Η πρακτική αυτή διάθεσης των αδιάθετων μετοχών είναι κοινή και διαδομένη. Ωστόσο, η εισαγωγή της στο καταστατικό της Epsilon Net τροφοδότησε φήμες για επικείμενη αύξηση κεφαλαίου…

Ο Ελληνοκαναδός και η κάνναβη

O Peter Eliopoulos είναι ένας επιτυχημένος ομογενής επιχειρηματίας που έχει διακριθεί στον χώρο της εστίασης στο Τορόντο του Καναδά. Ο Eliopoulos ο οποίος είναι η Σπαρτιάτης θέλησε να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό ίδρυσε την Λακωνική Φαρμακευτική Κάνναβη Μονοπρόσωπη ΙΚΕ , η οποία θα ανέπτυσσε μονάδα καλλιέργειας, παραγωγής και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης στην τοποθεσία Πλατάνα. Ωστόσο, η επένδυση ύψους 7,7 εκατ. ευρώ στο χωριό του Peter Eliopoulos δεν θα προχωρήσει. Αυτό διότι το επενδυτικό σχέδιο «έφαγε πόρτα» από το υπουργείο Ανάπτυξης και δεν εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο. Ο λόγος είναι πως ο φάκελος που κατατέθηκε στο υπουργείο εμπεριείχε ανακολουθίες για την αξία του εξοπλισμού, αλλά και ασάφειες για το ρόλο που θα είχε στην Λακωνική Φαρμακευτική Κάνναβη Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, η επιχειρηματίας Ανίνα Καρνομουράκη.

Το νερό της Μυκόνου

Σύμβαση συνολικούς ύψους 1,88 εκατ. ευρώ υπέγραψε χθες η Watera Hellas ΑΒΕΕ, θυγατρική της εισηγμένης Unibios, με την Δημοτική Επιχείρηση ΄Υδρευσης – Αποχέτευσης Μυκόνου, για την προμήθεια και εγκατάσταση δυο νέων μονάδων αφαλάτωσης στο νησί. Οι δύο μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού με την τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης θα έχουν συνολική δυναμικότητα 2.000 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού ημερησίως και θα συμβάλλουν καθοριστικά στη κάλυψη των συνεχώς αυξημένων αναγκών υδροδότησης του νησιού ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Να σημειωθεί πως η Watera Hellas (πρώην Κάλλιγκαν Ελλάς) ανήκει από το 2008 στην Unibios (πρώην Βιοσώλ) και σε μεγάλο βαθμό έχει συμβάλει στην μετατροπή της παραδοσιακής βιομηχανικής εταιρείας σε ένα νέο δυναμικό Όμιλο που ασχολείται με τεχνολογίες και προϊόντα για την υπεύθυνη χρήση του ύδατος και της ενέργειας.

Το άτυχο project της MGroup

Στον «πάγο» μπαίνουν τα σχέδια του ξενοδοχειακού ομίλου Mavrommatis Group of Companies (MGroup) για την ανάπτυξη τρίτου ξενοδοχείου στην Ρόδο. Το εγχείρημα είχε εκκινήσει το 2018 ωστόσο δεν προχώρησε καθώς το project για την ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, δυναμικότητας 254 δωματίων και 542 κλινών προϋπολογισμού 24,2εκατ. ευρώ δεν εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο. Να σημειωθεί πως σήμερα η MGroup έχει συνεργασία με τον κυπριακό όμιλο Νικολαΐδη που λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό κοινοπρακτικά με τον γερμανικό όμιλο TUI. Έτσι, τα ξενοδοχεία της οικογένειας Μαυρομάτη σε Ρόδο, Κω και Κρήτη είναι υπό την ομπρέλα της Atlantica, της οικογένειας Νικολαΐδη.

Τα ελληνικά εκκοκκιστήρια

Την ευκαιρία να αυξήσουν τις πωλήσεις τους εντός της ΕΕ θα έχουν τα ελληνικά εκκοκκιστήρια, καθώς η πολιτική της Ευρώπης έναντι των νημάτων που εισάγονται από την Κίνα γίνεται πιο αυστηρή. Χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε συστάσεις για τη στρατηγική της ΕΕ για βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, με 600 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 16 αποχές. Το κείμενο απαιτεί τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ να είναι πιο ανθεκτικά, ευκολότερα στην επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση και ζητούν η παραγωγή τους να σέβεται τα ανθρώπινα, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.