ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επενδύσεις της BIC, ο εκνευρισμός στη Γενική Συνέλευση της ΕΧΑΕ και η εκκρεμότητα της KPMG  

Οι επενδύσεις της BIC, ο εκνευρισμός στη Γενική Συνέλευση της ΕΧΑΕ και η εκκρεμότητα της KPMG  

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι επενδύσεις της BIC

Την τελευταία διετία η BIC ΒΙΟΛΕΞ έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σε εξοπλισμό που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους σε μηχανολογικό εξοπλισμό για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας, την παραγωγή νέων προϊόντων, τη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής και την απόκτηση νέας τεχνολογίας. Μέρος αυτών των δαπανών χαρακτηρίζονται ως δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και κτίζουν φορολογικές εκπτώσεις για την εταιρεία. Ωστόσο, η όλη διαδικασία αναγνώρισης των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας παίρνει χρόνο, καθώς η πιστοποίησή τους γίνεται από ειδικούς εμπειρογνώμονες. Είναι ενδεικτικό πως οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας της BIC ΒΙΟΛΕΞ για το 2020 πιστοποιήθηκαν μόλις προ ημερών και αναγνωρίσθηκαν στα 14,7 εκατ. ευρώ.

Κριτική εκ των έσω

Το χάσμα που επικρατεί στις σχέσεις της Διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του προσωπικού του Ομίλου της ΕΧΑΕ καταδείχθηκε κατά την χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Η πλέον χαρακτηριστική στιγμή ήταν όταν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Ευάγγελος Ψειράκης πήρε το λόγο για να τοποθετηθεί. Ο κ. Ψειράκης εστίασε την κριτική του στις αυξήσεις αποδοχών του ΔΣ της εισηγμένης οι οποίες μεγεθύνθηκαν την ίδια στιγμή που οι αποδοχές του προσωπικού παραμένουν αμετάβλητες. Η κριτική αυτή που ακούσθηκε και από άλλους μετόχους στην Γενική Συνέλευση προκάλεσε τον εκνευρισμό του προέδρου της ΕΧΑΕ Γιώργου Χατζηνικολάου, ο οποίος αφαίρεσε τον λόγο από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων εσπευσμένα και έλυσε τις εργασίες της συνέλευσης.

Η Attica Bank

Στα πλαίσια του σχεδίου αναδιοργάνωσης που τρέχει η Διοίκηση της Attica Bank μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν κλείσει τρία καταστήματα της τράπεζας. Στις 26 Μαΐου ολοκληρώθηκε η παύση λειτουργίας του καταστήματος Καλλιθέας και στις 2 Ιουνίου η παύση λειτουργίας των καταστημάτων Αμαρουσίου και Ίλιον. Σημειώνεται πως ο εξορθολογισμός της βάσης κόστους της τράπεζας, μέσω της βελτιστοποίησης του δικτύου καταστημάτων της, την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, καθώς και την κεντροποίηση λειτουργιών και διαδικασιών της είναι από τις βασικές στρατηγικές της Διοίκησης της Attica Bank. Ο Όμιλος της Attica Bank απασχολεί σήμερα 594 άτομα και πλέον διαθέτει 44 καταστήματα εκ των οποίων 42 καταστήματα λιανικής τραπεζικής και 2 επιχειρηματικά κέντρα.

Σκυλακάκης καλεί χρηματιστές

Συναντήσεις με εκπροσώπους της χρηματιστηριακής κοινότητας έχει προγραμματίσει για την επόμενη εβδομάδα στην Πειραιώς ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Η πρωτοβουλία ανήκει στον ίδιο τον κ. Σκυλακάκη και η πρόσκλησή του έγινε δεκτή από το ΣΜΕΧΑ και άλλους φορείς. Οι χρηματιστές είχαν κτίσει τη διετία 2019-2020 μια σχέση εμπιστοσύνης με τον τότε υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργο Ζαββό και είχαν από κοινού συντάξει προτάσεις αναβάθμισης της Κεφαλαιαγοράς που λάμβαναν υπόψη τη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ωστόσο ο ανασχηματισμός του κ. Ζαββού οδήγησε στην διακοπή του ενεργού διαλόγου της χρηματιστηριακής κοινότητας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν έδειξε καμία διάθεση συνέχισης του έργου που είχε ήδη παραχθεί. Αν και είναι νωρίς να ειπωθεί το πιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει ο Θόδωρος Σκυλακάκης στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ο ίδιος δείχνει διάθεση να ενημερωθεί από τους χρηματιστές για τα θέματα της κεφαλαιαγοράς και τις προτάσεις του.

Η εκκρεμότητα της KPMG

Θετικά αναμένεται να εξελιχθεί για την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών KPMG μια διαφορά με την φορολογική διοίκηση που χρονίζει από το 2019. Το ΚΕΜΕΠ είχε ελέγξει την KPMG το 2019 για τις χρήσεις 1/7/14-30/6/15, 1/7/15-30/6/16 και 1/7/16-30/6/17. Το καλοκαίρι του 2020 επιδόθηκαν στην ελεγκτική εταιρεία τα οριστικά φύλλα ελέγχου με τα οποία βεβαιώθηκε φόρος 383.263 ευρώ. Η KPMG υπέβαλε άμεσα ενδικοφανή προσφυγή για την ακύρωση του προστίμου. Όμως η ενδικοφανή αυτή προσφυγή δεν έγινε δεκτή από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών στην κρίση που διατύπωσε τον Μάρτιο του 2021. Για το λόγο αυτό η KPMG κατέθεσε δικαστική προσφυγή τον Ιούνιο του 2021, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί στο προσεχές διάστημα. Πηγές με γνώση της διαδικασίας αισιοδοξούν πως το διοικητικό δικαστήριο θα δικαιώσει την ελεγκτική εταιρεία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.