ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις, αυξάνεται και η ζήτηση για γραφεία

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις, αυξάνεται και η ζήτηση για γραφεία
INTIME

Με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, κατά τους πρώτους πέντε µήνες του 2023 παρατηρείται αύξηση των νέων συστάσεων επιχειρήσεων κατά 18.286 (καθαρό ισοζύγιο συστάσεων και διαγραφών), καθώς έχουν δηµιουργηθεί 23.839 νέες επιχειρήσεις, ενώ διαγράφηκαν 5.553. 

Το 2022 (περίοδος Ιανουαρίου - Μαΐου), το αντίστοιχο νούµερο ανήλθε σε 15.229 και το 2021 σε 14.607. Στον αντίποδα, π.χ. το 2016 είχε σηµειωθεί µείωση κατά 1.401, καθώς οι διαγραφές ήταν περισσότερες από τις νέες συστάσεις.

Σύµφωνα µε έρευνα για την πορεία της αγοράς γραφείων κατά το πρώτο τρίµηνο, από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Proprius, παρατηρείται εκτίναξη των νέων συµφωνιών µίσθωσης ακινήτων, καθώς αυτές αφορούσαν γραφεία συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.µ. Πρόκειται για µέγεθος που υπερβαίνει κατά 50% τον µέσο όρο των προηγούµενων πέντε ετών, δείγµα της µεγάλης δυναµικής που έχει δηµιουργηθεί στην αγορά.

Σύµφωνα µε την Proprius, στο σύνολο του 2022 είχαν πραγµατοποιηθεί συµφωνίες µίσθωσης γραφείων επιφάνειας 110.000 τ.µ., µια αύξηση της τάξεως του 25% έναντι του 2021.

Πάνω από το 50% των συµφωνιών αυτών αφορούσαν τη στέγαση νέων επιχειρήσεων και εταιρείες που αναζητούν περισσότερο χώρο. Ασφαλώς, ένα σηµαντικό ποσοστό αφορά και την επιθυµία των εταιρειών να µετακινηθούν σε πιο σύγχρονα γραφεία, µε χαµηλότερη κατανάλωση ενέργειας, στοιχείο σηµαντικό, ιδίως για τους πολυεθνικούς οµίλους, στο πλαίσιο της πολιτικής ESG που εφαρµόζουν.

Παράλληλα, αυτήν την περίοδο και παρά την άνοδο της υβριδικής εργασίας, υψηλή ζήτηση έχουν χώροι γραφείων που έχουν ευελιξία στην τελική διαµόρφωσή τους (ανάλογα δηλαδή µε το πόσες θέσεις εργασίας χρειάζεται η επιχείρηση ανά τακτά χρονικά διαστήµατα) και συµβάλλουν στην ευεξία των εργαζοµένων.