ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάνει την λάμψη της για τους επενδυτές η Γερμανία

Χάνει την λάμψη της για τους επενδυτές η Γερμανία
AP

Η Γερμανία φαίνεται να μην αποτελεί πλέον ελκυστικό προορισμό για το ξένο κεφάλαιο. Τα αίτια είναι πολλά και ποικίλα, όπως η υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων, η υπερβολική γραφειοκρατία και οι απαρχαιωμένες υποδομές της χώρας. Σε αυτά έχουν, όμως, προστεθεί τελευταία νέοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως το δυσθεώρητο κόστος της ενέργειας και η διογκούμενη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Η εικόνα προκύπτει ανησυχητική από σχετική έκθεση του Οικονομικού Ινστιτούτου της Κολωνίας (GEI), σύμφωνα με την οποία στη διάρκεια του περασμένου έτους οι εκροές κεφαλαίων από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έφθασαν στα 135 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα οι εισροές δεν υπερέβησαν τα 10,5 δισ. ευρώ.

Επικαλούμενο μάλιστα τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το εν λόγω ινστιτούτο επισημαίνει πως το περασμένο έτος το χάσμα ανάμεσα στα κεφάλαια που επένδυσαν γερμανικές εταιρείες σε άλλες χώρες και τα κεφάλαια που επένδυσαν ξένες επιχειρήσεις στη Γερμανία ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οπως επισημαίνει ο Κρίστιαν Ρούσχε, οικονομολόγος του GEI, «προσφάτως οι επενδυτικές συνθήκες στη Γερμανία επιδεινώθηκαν περαιτέρω εξαιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας και της διογκούμενης έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού».

Στη σχετική έκθεσή του το GEI υπογραμμίζει πως το 70% των επενδύσεων γερμανικών επιχειρήσεων προοριζόταν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χαρακτηρίζει «ιδιαιτέρως ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουν καταρρεύσει οι επενδύσεις από τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες».

Δεν παραλείπει να επισημάνει, πάντως, ότι σε μεγάλο βαθμό η Γερμανία είναι υπεύθυνη για τα προβλήματά της, τα οποία και χαρακτηρίζει «γερμανικής παραγωγής» αναφερόμενο στην υψηλή εταιρική φορολογία, την υπερβολική γραφειοκρατία και τις προβληματικές υποδομές της. Καλεί, ως εκ τούτου, την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να καταστήσει τη χώρα ξανά ελκυστική ως επενδυτικό προορισμό.

Σημειωτέον ότι στα ίδια δυσοίωνα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις κατέληξε προσφάτως και η Bundesbank, η οποία υπογράμμισε πως οι εκροές άμεσων επενδύσεων από τη Γερμανία εκτοξεύθηκαν σε πρωτοφανή ύψη το περασμένο έτος. Σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις στη Γερμανία, τον Μάιο η συμβουλευτική ΕΥ δημοσίευσε μελέτη της σύμφωνα με την οποία τα νέα πράσινα σχέδια στη χώρα πέρυσι ήταν 832, και πάλι μειωμένα σε σύγκριση με τα 841 του αμέσως προηγούμενου έτους και τα 930 του 2020.