ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το 2025 η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική

Από το 2025 η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική
INTIME

Σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το μεταλλείο στις Σκουριές Χαλκιδικής, που θα συνδυάζει την υπόγεια και επιφανειακή εξόρυξη και θα παράγει 140.000 ουγγιές χρυσού. 

Οι προκαταρκτικές εργασίες για την ανάπτυξη του έργου των Σκουριών, που μαζί με το μεταλλείο Ολυμπιάδας και τις λιμενικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο Στρατώνι ανήκει στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, έχουν ξεκινήσει από το 2022, με την Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, να έχει επενδύσει 34 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως λόγω σειράς αδειοδοτικών προσκομμάτων, η εταιρεία είχε θέσει τον Νοέμβριο του 2017 το έργο σε καθεστώς συντήρησης.

Το τελευταίο όμως διάστημα έχει πατήσει γκάζι, ώστε στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, μέσω της κατεργασίας του υψηλής ποιότητας πορφυριτικού κοιτάσματος χαλκού και χρυσού του υπεδάφους των Σκουριών, να παράγεται συμπύκνωμα μετάλλων και προϊόντα χρυσού σε ποσοστό έως 20% .

To συμπύκνωμα μετάλλων θα μετατρέπεται σε χρυσό εκτός Ελλάδας και θα διοχετεύεται σε διεθνείς αγορές.

Με στόχο η παραγωγή «καθαρού» χρυσού να γίνεται στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει καταθέσει προς έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος τη μελέτη για την κατασκευή μονάδας μεταλλουργίας.