ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στη σύνταξη και όσοι έχουν χρέη άνω των 20.000 ευρώ

Ελεύθεροι επαγγελματίες:  Στη σύνταξη και όσοι έχουν χρέη άνω των 20.000 ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ

Τη δυνατότητα να λάβουν σύνταξη θα έχουν 100.000 ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ.

Ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε στη Βουλή ότι επεξεργάζεται σχέδιο που θα επιτρέπει σε ασφαλισμένους με οφειλές άνω του ορίου συμψηφισμού (6.000 ευρώ για τους αγρότες και 20.000 ευρώ για τους υπόλοιπους) να βγαίνουν στη σύνταξη.

Σήµερα, οι ασφαλισµένοι αυτοί δεν µπορούν να πάρουν σύνταξη. Η αίτησή τους µπλοκάρεται από τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ και εκδίδεται απορριπτική απόφαση. Στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν λύση, ώστε και ο ΕΦΚΑ να µη χάνει χρήµατα, και ο ασφαλισµένος να µη χάνει τα υπόλοιπα έτη για τα οποία έχει καταβάλει κανονικά τις εισφορές του. Ετσι, αναζητείται τρόπος ώστε η σύνταξη να εκδίδεται κανονικά. Αυτό δεν σηµαίνει, βέβαια, ότι θα καταβάλλεται κιόλας. Εως ότου το χρέος πέσει στις 20.000 ευρώ που είναι σήµερα το όριο, θα παρακρατείται το σύνολο της σύνταξης.

«Ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωναν για πολλά χρόνια ασφαλιστικές εισφορές, όμως στο τέλος του εργασιακού τους βίου συσσώρευσαν χρέη άνω των 20.000 ευρώ, χωρίς να μπορούν να πάρουν σύνταξη. Θα παρουσιάσουμε λύση δίκαιη, ώστε να μπορούν να απολαύσουν αυτοί οι άνθρωποι ό,τι δικαιούνται», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο ΕΦΚΑ θα παρακρατεί ολόκληρο το ποσό κάθε μήνα έως ότου εξοφληθεί το τμήμα του χρέους μέχρι το όριο των 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τους αγρότες).

Στη συνέχεια, θα παρακρατείται το ποσό σε 60 ισόποσες δόσεις και θα δίνεται το υπόλοιπο, όπως ισχύει σήµερα. ∆ικαίωµα θα έχουν οφειλέτες µέχρι ένα συγκεκριµένο ύψος οφειλής, π.χ. 30.000, 40.000 ή και 50.000 ευρώ, καθώς στόχος δεν είναι να ωφεληθούν οι κακοπληρωτές, αλλά να διευκολυνθούν αυτοί που µε τις εισφορές τους όλα τα προηγούµενα έτη έχουν στηρίξει το σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης.

Το μέτρο θα ξεμπλοκάρει πάνω από 100.000 οφειλέτες των Ταμείων και θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση στο τέλος του Οκτωβρίου.