ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ταβάνι» 4.596 ευρώ για την παρακράτηση στους εργαζόμενους συνταξιούχους

«Ταβάνι» 4.596 ευρώ για την παρακράτηση στους εργαζόμενους συνταξιούχους

Μεταξύ 10% και 15% – και χωρίς αναδρομική ισχύ – σχεδιάζεται να είναι η εισφορά στο εισόδημα των συνταξιούχων που εργάζονται με βάση το νέο σύστημα που θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας, ενώ η οροφή που θα θεσπιστεί για την παρακράτηση θα αντιστοιχεί στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης . Το μέτρο θα αφορά μόνο όσους καταστούν εργαζόμενοι συνταξιούχοι από τη δημοσίευση του νέου νόμου.

Ειδικότερα το «πέναλτι» στη σύνταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους θα καταργηθεί και αυτή θα καταβάλλεται στο 100% από 70% που ισχύει σήμερα. Θα προβλεφθεί όμως μια ειδική εισφορά στο εισόδημα, που σύμφωνα με όλες τις δεσμεύσεις θα έχει δικαιότερο αποτέλεσμα από αυτό που ισχύει σήμερα. Το ποσοστό που εξετάζεται θα είναι μεταξύ 10% και 15%.

Η οροφή που θα θεσπιστεί για το ύψος της παρακράτησης θα αντιστοιχεί στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης. Ττο ύψος της εθνικής σύνταξης διαμορφώνεται σήμερα σε 413 ευρώ. Έτσι, το ποσό που αντιστοιχεί στο ταβάνι θα ανέρχεται σε 4.596 ευρώ.

Στόχος είναι ο εξορθολογισμός στη φορολόγηση εισοδημάτων από εργασία και σύνταξη, η θέσπιση κινήτρων για τη νομιμοποίηση της εργασίας και η πάταξη της μαύρης εργασίας. Η ωφέλεια του νέου τρόπου φορολόγησης – μηδενική, μικρή η μεγαλύτερη – εξαρτάται από το ύψος της σύνταξης και το ύψος των εισοδημάτων που δηλώνει ο εργαζόμενος συνταξιούχος.

Σαφώς κερδισμένοι βγαίνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι με μικρό εισόδημα από την εργασία τους. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της διάταξης, να βοηθηθεί ο χαμηλοσυνταξιούχος που θέλει να ενισχύσει το εισόδημά του δουλεύοντας μερικώς ή εκ περιτροπής.

Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης (στον ΑΝΤ1), «σκοπός μου είναι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να έχουμε νομοθετήσει έναν άλλον τρόπο όσον αφορά την εργασία των συνταξιούχων. Σήμερα αν ένας συνταξιούχος κάνει έστω ένα ημερομίσθιο τον μήνα, του παρακρατά ο ΕΦΚΑ το 30% από τη σύνταξή του. Αυτό θα γίνει μηδέν και θα ορίσουμε ένα ποσοστό 10% με 15% που θα δίνεται από το εισόδημα υπέρ ΕΦΚΑ. Υπάρχουν συνταξιούχοι που θέλουν να εργαστούν γιατί θέλουν να βελτιώσουν το εισόδημά τους, το οποίο είναι σεβαστό, γιατί μπορεί η σύνταξη να μην σου φτάνει. Δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε. Ωστόσο να πω ότι θα βάλουμε έναν κόφτη που θα λέει το εξής: ότι η έκτακτη αυτή εισφορά ποτέ δεν θα υπερβαίνει το 30% της σύνταξης».