ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυκλάδες: Σε υψηλά δεκαετίας οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών

Κυκλάδες: Σε υψηλά δεκαετίας οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών
INTIME

Στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας βρίσκονται σήμερα οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, καθώς έχουν υπερκαλυφθεί οι απώλειες που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια. 

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το Παρατηρητήριο Τιμών Εξοχικής Κατοικίας, που επιμελείται η Geoaxis, εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων.

Το 2023 συνιστά την πέμπτη διαδοχική χρονιά, κατά την οποία καταγράφεται αύξηση των τιμών των εξοχικών κατοικιών σε δημοφιλή νησιά, με τη μέση αύξηση να διαμορφώνεται σε 3,4%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στα υπερπολυτελή ακίνητα μοναδικών χαρακτηριστικών και δη στη Μύκονο. Μια τέτοια κατασκευή μπορεί να πωληθεί έως και 35.850 ευρώ/τ.μ., τιμή που είναι περίπου 42% υψηλότερη σε σχέση με τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Εξοχικές κατοικίες στις Κυκλάδες αγοράζουν κυρίως οικογένειες με παιδιά, από χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία, το Ισραήλ και η Αυστρία. Το νησί που καταγράφει σημαντική αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος κατά τη φετινή χρονιά είναι η Πάρος, κάτι που αποτυπώνεται και στις τιμές πώλησης.

Με βάση την ανάλυση της Geoaxis, η μέση τιμή πώλησης πολυτελών κατοικιών στη Μύκονο ανέρχεται σε 13.360 ευρώ/τ.μ., στη Σαντορίνη σε 11.270 ευρώ/τ.μ., στην Πάρο σε 8.000 ευρώ/τ.μ. και στην Τζια σε 5.460 ευρώ/τ.μ.

Μεγάλη είναι η διαφορά που καταγράφεται στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Ετσι, στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,4 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στη Σαντορίνη 5,5 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στη Σέριφο 2,3 φορές και στην Κέα 2,8 φορές.