ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Η άρση του τραπεζικού απορρήτου φρενάρει τις ρυθμίσεις

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Η άρση του τραπεζικού απορρήτου φρενάρει τις ρυθμίσεις
Pixabay

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό ούτε το 10% του αναμενόμενου αριθμού δεν έχει λάβει τη βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, η οποία συνοδεύεται από ευνοϊκές ρυθμίσεις, ενισχύσεις και γραμμές άμυνας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Παρά την προστασία που παρέχει ο νέος πτωχευτικός στους ευάλωτους οφειλές (προς τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης, Ταμεία, Εφορία), σήμερα δεν έχουν βεβαιωθεί πάνω από 4.000-5.000, καθώς οι περισσότεροι ξεκινούν την αίτηση αλλά στη συνέχεια δεν επιτρέπουν την άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου. Είτε οι ίδιοι οι οφειλέτες ή οι εγγυητές, συνυπόχρεοι, σύζυγοι, κ.λπ.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και οι τράπεζες υπολόγιζαν τις αιτήσεις από ευάλωτους σε περισσότερες από 40.000-45.000, ειδικά μετά την αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων κατά 30% από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αφορμή ήταν η μικρή συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου από τις τράπεζες, μέσω πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Και όλα αυτά όταν η βεβαίωση είναι απαραίτητη για στεγαστικό επίδομα, επιδότηση του 50% της αύξησης των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια από τα επίπεδα του Ιουλίου 2022, αλλά και ένταξη στο ενδιάμεσο πρόγραμμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω του νέου πτωχευτικού και του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Στη συνέχεια, με τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, οι ευάλωτοι δανειολήπτες του ενδιάμεσου προγράμματος θα μπορούν να παραμένουν στο σπίτι τους πληρώνοντας ενοίκιο για 12 χρόνια, για το οποίο θα δικαιούνται επίδομα μέχρι 270 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τα αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια, το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9.100 ευρώ για τον άγαμο ή τα 13.650 ευρώ για το ζευγάρι (προσαύξηση 4.550 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα 27.300 ευρώ).

Η ακίνητη περιουσία να μην υπερβαίνει τα 156.000 ευρώ (προσαυξάνεται κατά 19.500 ευρώ για κάθε μέλος έως το σύνολο των 234.000 ευρώ) και οι τόκοι από καταθέσεις να μην ξεπερνούν τα όρια του εισοδήματος. Από την άλλη, δεν θεωρείται ευάλωτος αυτός που δηλώνει δαπάνες πολυτελούς διαβίωσης, πληρώνει αμοιβές για πληρώματα σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία άνω των 1.500 ευρώ κ.ά.