ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλυπτήρια στη ΔΕΘ για δημοσιονομικά περιθώρια και νέα μέτρα στήριξης

Αποκαλυπτήρια στη ΔΕΘ για δημοσιονομικά περιθώρια και νέα μέτρα στήριξης
INTIME

Στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα καταδειχθεί  το ποια είναι τα περιθώρια του κρατικού παρεμβατισμού για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση τον προσεχή χειμώνα.

 

Ο χειμώνας της περιόδου 2023-2024 αφορά δύο προϋπολογισμούς που πρέπει να φέρουν –αθροιστικά– πρωτογενή πλεονάσματα άνω των 7 δισ. ευρώ (περίπου 2,5 δισ. ευρώ στον εφετινό προϋπολογισμό και τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024), κάτι που προφανώς στενεύει τα περιθώρια κινήσεων.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει και λιγότερα περιθώρια για μέτρα στήριξης. Ήδη, στο οικονομικό επιτελείο μετρούν και την τελευταία εξέλιξη που έχει δημοσιονομική επίπτωση προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετα μέτρα στήριξης εντός του 2023.

Η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος στην περιοχή του 0,7%-1% είναι γραμμένη στην πέτρα, καθώς μεταξύ άλλων διακυβεύεται και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Έτσι, δεδομένου ότι έχει ήδη κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός 700 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί το τρίμηνο market pass, αλλά και οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, αναζητούνται οι πρόσθετοι πόροι που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ανακοινώσει –πιθανότατα στη ∆ΕΘ– την περαιτέρω επέκταση του market pass, ώστε να καλυφθεί και το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, η χρηματοδότηση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση από 1.1.2024 λόγω προσωπικής διαφοράς.

Περιορισμένα είναι τα περιθώρια για το 2024. Στον προϋπολογισμό που θα καλύψει το δεύτερο μισό του εφετινού χειμώνα, δεν υπάρχει πλέον ρήτρα διαφυγής. Αντίθετα, υπάρχει αυστηρότερος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% και μηδενικά περιθώρια για λήψη μέτρων στήριξης μαζικού χαρακτήρα. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι εύκολο –για παράδειγμα– να παραταθεί ο μηχανισμός επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και μετά την 1.1.2024.

Μέτρα θα μπορούν να υπάρξουν μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Άρα, χωρίς τον μηχανισμό για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και χωρίς την οριζόντια επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, είναι πολύ πιθανό ο φετινός χειμώνας να κοστίσει ακριβότερα όσον αφορά την ενέργεια, σε σχέση με τον περυσινό.