ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθαίνουν τα προβλήματα για την οικονομία της Κίνας

Πληθαίνουν τα προβλήματα για την οικονομία της Κίνας
AP

Πληθαίνουν τα προβλήματα στον κλάδο ακινήτων της Κίνας απειλώντας και άλλες δραστηριότητες ακόμη και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Ξένοι επενδυτές ξεπουλάνε κινεζικές μετοχές και ομόλογα αφού έχασαν την εμπιστοσύνη τους στις υποσχέσεις του Πεκίνου για περισσότερη βοήθεια και στήριξη της ταλαντευόμενης οικονομίας της χώρας.

Οι υπολογισμοί των Financial Times που βασίζονται σε δεδομένα από το πρόγραμμα συναλλαγών Stock Connect του Χονγκ Κονγκ δείχνουν ότι οι επενδυτές έχουν σχεδόν αντιστρέψει πλήρως καθαρές αγορές κινεζικών μετοχών ύψους 7,4 δισ. δολαρίων που ακολούθησαν τη δέσμευση που έγινε στις 24ης Ιουλίου από το πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος για αύξηση της πολιτικής υποστήριξης.

Την ίδια στιγμή, πτώση των τιμών νέων κατοικιών κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο βλέπει η Goldman Sachs καθώς η κινεζική αγορά συνεχώς «παγώνει». Πτώση τιμών νέων κατοικιών στη χώρα αυτή κατά 0,2% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο βλέπει σε ανάλυσή του και το Reuters.

Η πτώση των τιμών των κατοικιών έρχεται εν μέσω επιδείνωσης της κρίσης χρέους σε μεγάλες εταιρείες κατασκευής και εκμετάλλευσης ακινήτων. Την ίδια στιγμή καταγράφεται μείωση επενδύσεων στον κλάδο αυτό σε συνδυασμό με την υποχώρηση των πωλήσεων κατοικιών. Ταυτόχρονα, διεθνείς αναλυτές που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο εκτιμούν ότι θα υπάρξει περαιτέρω πτώση στις τιμές και τις πωλήσεις κατοικιών τους επόμενους μήνες.

Ολα αυτά δημιουργούν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο στο Πεκίνο, καθώς η κρίση στα ακίνητα γίνεται ντόμινο και επηρεάζει κι άλλους τομείς της οικονομίας. Τα στοιχεία για τα ακίνητα έρχονται να προστεθούν σε αρνητικά στοιχεία και για την κατανάλωση, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και αυξάνουν τις εκκλήσεις προς τις Αρχές να εφαρμόσουν πιο τολμηρά μέτρα στήριξης της δραστηριότητας.

Ο κλάδος ακινήτων της Κίνας έχει αποτελέσει βασικό πυλώνα της ανάπτυξης και για τον λόγο αυτό πρόσφατα οι ηγέτες της Κίνας σε συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου υποσχέθηκαν χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και ποσοστών προκαταβολής για τους αγοραστές για αγορά πρώτης κατοικίας και χαλάρωση των περιορισμών στα στεγαστικά δάνεια για άτομα που θέλουν να επισκευάσουν ή να ανακαινίσουν τα σπίτια τους. Πολλές εταιρείες όμως έχουν προβλήματα.

Μια πιθανή χρεοκοπία στον κολοσσό ανάπτυξης ακινήτων Country Garden Holdings, που φοβούνται πλέον οι αγορές, έχει βρεθεί για τα καλά στο προσκήνιο. Πολλές αντίστοιχες εταιρείες έχουν λάβει βοήθεια με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων, αλλά εξακολουθούν να έχουν προβλήματα εξυπηρέτησης χρέους λόγω κάμψης της αγοράς. Πρόκειται για κατάσταση που θυμίζει τη μεγάλη χρεοκοπία της Evergrande, για την οποία αναγκάστηκε να παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.