ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η ΑΑΔΕ εντοπίζει από τα POS όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Πώς η ΑΑΔΕ εντοπίζει από τα POS όσους δεν κόβουν αποδείξεις
EUROKINISSI.

Λίγους μήνες πριν από τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντείνουν τους ελέγχους και περνούν από «κόσκινο» τις εισπράξεις που καταγράφονται στα POS, τις οποίες συγκρίνουν με τα στοιχεία των ταμειακών μηχανών τα οποία έχουν σταλεί στην πλατφόρμα e-send και τα myDATA και στη συνέχεια διασταυρώνουν τα δεδομένα με τις δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί.

Πρόκειται για μια νέα ελεγκτική διαδικασία που εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα η οποία έχει «ξετρυπώσει» δεκάδες επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή και μπήκαν 48ωρα λουκέτα και «καμπάνες» μετά την έφοδο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ.

Η μη διαβίβαση των αποδείξεων των ταμειακών στην ΑΑΔΕ κάνει θραύση όπως αποκαλύπτουν οι φορολογικοί έλεγχοι. Στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν δεν είχαν διασυνδέσει την ταμειακή τους με την ΑΑΔΕ, όπως προβλέπει ο νόμος, εμποδίζοντας έτσι τον έλεγχο της ορθής έκδοσης των αποδείξεων και τη διαπίστωση τυχόν απόκρυψης φορολογητέας ύλης. Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ είναι υποχρεωτική και η μη διασύνδεση καθώς και η μη διαβίβαση των στοιχείων των αποδείξεων εξομοιώνεται από τον νόμο με μη έκδοση αποδείξεων, οδηγώντας σε πρόστιμα και 48ωρα «λουκέτα».

Παράλληλα τρέχουν οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους που δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ με τους υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και εκμεταλλευτές ταξί να βρίσκονται πρώτοι στη λίστα των ελέγχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική ομάδα ελεγκτών θα κάνει «φύλλο και φτερό» τις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών,τις δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν υποβάλει, τις επιστροφές φόρου που έχουν λάβει, τα έξοδα που εμφανίζονται στα myDATA, τα περιουσιακά στοιχεία τους, τις δαπάνες διαβίωσης.

Όσοι εντοπιστούν με αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων και δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει θα λάβουν «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ για καταβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.