ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοχάρης: «Ο κόσμος τηρεί τις φορολογικές υποχρεώσεις, τέθηκε νομοσχέδιο στη Βουλή για τα Airbnb»

Θεοχάρης: «Ο κόσμος τηρεί τις φορολογικές υποχρεώσεις, τέθηκε νομοσχέδιο στη Βουλή για τα Airbnb»
EUROKINISSI.

«Η συμμόρφωση του κόσμου είναι πολύ καλύτερη», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Οικονομικών.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, στάθηκε στη συνέπεια του κόσμου αναφορικά με τις φορολογικές του υποχρεώσεις, το πλάνο για τη συμμόρφωση των Airbnb και άλλων πλατφορμών παροχής υπηρεσιών, τις τελευταίες εξελίξεις για το μέτρο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα POS και τις σκέψεις της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των πολιτών, μιλώντας στο MEGA.

«Ο κόσμος τηρεί τις φορολογικές του υποχρεώσεις, η συμμόρφωση είναι πολύ καλύτερη»

«Αναστείλαμε τα πρόστιμα για τρεις – τέσσερις μέρες, ώστε και οι τελευταίοι να εξυπηρετηθούν. Το σύστημα εφέτος δούλεψε καλύτερα από ποτέ, όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν παρουσίασε κάποιες δυσλειτουργίες. Όλος ο κόσμος “έπεσε” την τελευταία στιγμή για να προλάβει. Οι λογιστές κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, είχαμε 80.000 παραπάνω δηλώσεις στα φυσικά πρόσωπα και περίπου 38.000 στα νομικά, από ό,τι πέρυσι», τόνισε αρχικά ο κ. Θεοχάρης.

«Τέθηκε νομοσχέδιο στη Βουλή για τη φορολογική συμμόρφωση των Airbnb και άλλων πλατφορμών»

«Ήρθαμε σε συνεργασία με τις πλατφόρμες, υπεγράφησαν μνημόνια, περάσαμε μία διάταξη η οποία προέβλεπε ότι αν δε συμμορφώνονταν, θα τούς κλείναμε τη σύνδεση στο διαδίκτυο στη χώρα μας και για αυτό, αναγκάσθηκαν να συζητήσουν μαζί μας. Όλοι έλαβαν τον λεγόμενο ΑΜΑ (Αριθμός Μητρώου Ακινήτου). Αυτή τη στιγμή, τα Airbnb είναι περίπου 300.000 και υπάρχει αύξηση, είναι μία δυναμική αγορά. Μέσω ενός νομοσχεδίου που έχει τεθεί στη Βουλή, θέλουμε να συμμορφωθούν όλες οι πλατφόρμες πώλησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, ώστε τα φορολογικά στοιχεία να είναι γνωστά σε εμάς, για τις διασταυρώσεις. Δε θέλουμε αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στις τουριστικές επιχειρήσεις. Τα Airbnb καταβάλλουν τη φορολογία των ενοικίων», επεσήμανε στη συνέχεια.

«Να μην υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κόβεται η απόδειξη από το POS, αλλά όχι από την ταμειακή μηχανή»

«Υπήρξε εντονότερη παρουσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τους ελέγχους, υπήρχαν περιπτώσεις παραβάσεων και για αυτό, έκλεισαν επιχειρήσεις. Αυτή η θρασύτατη φοροδιαφυγή πρέπει να σταματήσει», υποστήριξε ο Χάρης Θεοχάρης.

«Όσο οι τιμές του ρεύματος είναι υψηλές, θα συνεχισθεί η επιδότηση»

«Όσον αφορά το ρεύμα, η κυβέρνηση δημιόυργησε ένα σύστημα, το οποίο άρεσε και στις Βρυξέλλες. Όσο οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, θα υπάρχει αυτόματη ενίσχυση των πολιτών από τη φορολόγηση των υπερκερδών στις επιχειρήσεις. Αυτό θα συνεχισθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

Οι υψηλές προμήθειες των τραπεζών αποτελούν «αγκάθι» για τη χρήση των POS

«Πρέπει να διατηρήσουμε μία ισορροπία. Για λόγους φοροδιαφυγής, επιθυμούμε να περάσουμε μία σειρά από υποχρεωτικότητες, όμως, αυτό έχει επιπτώσεις. Αναζητούμε και εναλλακτικές λύσεις, ώστε να δημιουργηθεί και ένα επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των διαφόρων τραπεζικών συστημάτων», κατέληξε ο Υφυπουργός Οικονομικών.

Σχετικές ειδήσεις