ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: «Φωτιά» τα αγροτικά προϊόντα - Άνοδος τιμών ακόμα και 100% σε ένα χρόνο

Ακρίβεια: «Φωτιά» τα αγροτικά προϊόντα - Άνοδος τιμών ακόμα και 100% σε ένα χρόνο

Ακρίβεια: Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία (χωρίς τις επιδοτήσεις) σημείωσε αύξηση κατά 25,8%

Πρωταθλητές αναδείχθηκαν τον Αύγουστο το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα φρούτα, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό μεγαλύτερο ακόμα και του 100% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής κατέγραψε μείωση συγκριτικά με ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία (χωρίς τις επιδοτήσεις) σημείωσε αύξηση κατά 25,8% σε σχέση με αυτόν του Αυγούστου 2023, ενώ σε μηνιαία βάση η άνοδος περιορίζεται στο 2,6%. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου (Σεπτέμβριος 2022 – Αύγουστος 2023), ο μέσος σταθμικός Δείκτης Εκροών ανέβηκε κατά 19,1%.

Η εκτίναξη του Δείκτη Τιμών Εκροών οφείλεται ως επί το πλείστον στην αύξηση κατά 28,1% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων ελαιόλαδο, λαχανικά και κηπευτικά, καθώς και στην άνοδο κατά 11,3% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.

Τον Αύγουστο

Αναλυτικά, τον Αύγουστο του 2023 πρώτο στη λίστα των ανατιμήσεων φιγουράρει το ελαιόλαδο, με το δείκτη τιμών να εκτοξεύεται κατά 102,3%, στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα λαχανικά και τα κηπευτικά με άνοδο 37,8% και ακολουθούν τα φρούτα με 28,5%. Αυξημένος κατά 10,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 είναι και ο δείκτης τιμών του κρασιού, κατά 10,4% της πατάτας και των σπόρων και κατά 7,9% των κτηνοτροφικών φυτών.

Τον ίδιο μήνα, ακριβότερα κατά 11,5% πωλούνται τα κρέατα και κατά 11,1% τα ζωικά προϊόντα συγκριτικά με ένα χρόνο πριν.

Τιμές εισροών

Κι όλα αυτά ενώ το κόστος παραγωγής υποχώρησε έστω και οριακά. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία παρουσίασε τον Αύγουστο του 2023 μείωση 2% έναντι αύξησης 25% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Αυγούστου 2022 με τον Αύγουστο 2021.

Η πτώση του αποδίδεται στη μείωση κατά 3,6% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ενέργεια και λιπαντικά, αλλά και στην αύξηση κατά 8% του δείκτη τιμών του σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου. Σε μηναία βάση, ο Γενικός Δείκτης Εισροών παρουσίασε αύξηση κατά 0,8%, ενώ σε επίπεδο δωδεκαμήνου η άνοδος άγγιξε το 8,1%.

Ειδικότερα, οι τιμές της ενέργειας και των λιπαντικών έπεσαν κατά 7,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 και των ζωοτροφών κατά 4,5%. Αντίθετα, ο δείκτης τιμών τόσο των σπόρων όσο και των γεωργικών φαρμάκων κατέγραψαν περαιτέρω άνοδο κατά 4,9% και 4,1% αντίστοιχα, ενώ κατά 8,1% αυξήθηκαν και οι τιμές για τη συντήρηση κι επισκευή κτιριακών εγκαταστάσεων.

Σε ανοδική τροχιά όμως κινήθηκε και ο δείκτης τιμών των μηχανημάτων καλλιέργειας (+10,5%), των γεωργικών ελκυστήρων (+9,3), αλλά και των υπόλοιπων μηχανημάτων.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»