ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα - Ποιοι οι δικαιούχοι - Πώς θα δοθεί

Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα - Ποιοι οι δικαιούχοι - Πώς θα δοθεί

Το επίδομα θέρμανσης για εκείνους που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης

Ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε σχετικά με το επίδομα θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές ότι αφορά στους ενεργειακά ευάλωτους. Δηλαδή 1,2 εκατομμύρια επωφελούμενους. Η ενίσχυση δίνεται με τις βαθμοημέρες με 12.000 διαφορετικούς συντελεστές σε 12.000 σημεία στη χώρα και θα είναι 60 ευρώ το μήνα, 45 ευρώ το τρίμηνο το ελάχιστο και 450 ευρώ το μέγιστο. Το μέτρο έχει συνολικό κόστος 120 εκατομμύρια ευρώ.

Πολύ πάνω του 50% των νοικοκυριών στην Ελλάδα θα επωφελείται συνολικά από όλες τις σχετικές ενισχύσεις.

Θα στέλνεται η έκπτωση από την πλατφόρμα myθέρμανση στους παρόχους. Οι αιτήσεις θα γίνονται από τον Ιανουάριο 2024. Θα ισχύει προσαύξηση επιδόματος 20% για κάθε τέκνο.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να καταβληθεί τον Δεκέμβριο και η πλατφόρμα MyΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει για υποβολή αιτήσεων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνεται σε τρεις δόσεις:

  • Έως τα τέλη Δεκεμβρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023.
  • Έως τις 29 Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
  • Έως τις 28 Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2024.

Σχετικά με τα νέα τιμολόγια για οικιακούς και μη καταναλωτές ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι από 1.1.2024 οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο που οι προμηθευτές έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024 και να το προσφέρουν και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Την επόμενη χρονιά θα υπάρξει συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος πάνω στις ίδιες αρχές για να ενοποιηθούν οι ενισχύσεις.

Πιο αποτελεσματικές οι ποινές για τη ρευματοκλοπή, δηλαδή φυλάκιση και πρόστιμο. Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης που κάνει ρευματοκλοπή και προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας από τους συνεργάτες ηλεκτρολόγους. Όλα τα πρόστιμα θα εισπράττονται μέσω του ΚΕΔΕ.

Αλλαγή προμηθευτή χωρίς εξόφληση

Κάποιος αλλάζει δυο φορές πάροχο αφήνοντας οφειλές μέσα σε πέντε χρόνια. Όταν το κάνει για τρίτη φορά, θα "καίγεται". Δεν θα είναι δυνατή η αλλαγή παρόχου.

Είναι μέτρα που απαντούν σε άμεσες, επιτακτικές ανάγκες του, δηλαδή στη διαφάνεια της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Και φυσικά στην ανάγκη παροχής πολλαπλών παρόχων για να μπορεί ο καταναλωτής να μπορεί να επιλέξει το πιο κατάλληλο για εκείνον προϊόν.

Είναι μέτρα ανακούφισης των ενεργειακά ευάλωτων με τη συνέχιση του ΚΟΤ και τη νέα στήριξη.

Το Πρόγραμμα Απόλλων απαντά σε εξίσου επιτακτική ανάγκη. Κάθε χρόνο δαπανώνται 400 εκατ. ευρώ από δήμους και περιφέρειες για τις ενεργειακές τους ανάγκες. Άλλα 50 εκατ. ευρώ δαπανώνται για κάλυψη αναγκών των πλέον ευάλωτων συμπολιτών, των δικαιούχων του ΚΟΤ α. Σωστά όλα αυτά, όμως έχουμε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης.