ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυθαίρετα: Δορυφορικές φωτογραφίες και drones τα εργαλεία για κατεδαφίσεις - εξπρές

Αυθαίρετα: Δορυφορικές φωτογραφίες και drones τα εργαλεία για κατεδαφίσεις - εξπρές

Έρχονται σκληρά μέτρα στο σχέδιο νόμου για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Οριστικό τέλος στην αυθαίρετη δόμηση, κατεδαφίσεις παλαιότερων αυθαιρέτων, αλλά και κατεδαφίσεις - εξπρές νέων αυθαιρέτων θέλει να βάλει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα παρουσιάσει την Τρίτη ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μάλιστα, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος στα χέρια των αρμοδίων θα βρεθούν νέα και άκρως ουσιαστικά εργαλεία, όπως drones και δορυφορικές φωτογραφίες. Εργαλεία που θα «συνδέονται» με τη βάση δεδομένων του e-Άδειες, με αποτέλεσμα το σύστημα να ειδοποιεί από μόνο του όταν χτίζεται ένα κτίριο χωρίς άδεια. Ουσιαστικά, αυτό το σύστημα θα λειτουργεί σαν ένας realtime έλεγχος, που θα επιτρέπει στις Αρχές να προχωρούν σε κατεδαφίσεις - εξπρές όταν υπάρχει κάποιο νέο αυθαίρετο.

«Φέρνουμε ένα νέο πακέτο για την εκτός σχεδίου δόμηση και η μεγάλη αλλαγή είναι ότι αλλάζουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα αυθαίρετα, εξασφαλίζοντας ότι το σύνολο των αυθαιρέτων τα οποία θα κτίζονται από τούδε και στο εξής θα κατεδαφίζονται» δήλωσε στο Open, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο στόχος του υπουργείου είναι οι έλεγχοι να γίνονται από ένα μεικτό κλιμάκιο και όπου παρουσιάζονται παραβάσεις, θα ξεκινούν οι άμεσες διαδικασίες για κατεδαφίσεις - εξπρές. Αυτές θα πραγματοποιούνται από εργολάβους, ενώ την ίδια ώρα θα υπάρχει και μια μόνιμη εργολαβία, ώστε να οι παθογένειες του παρελθόντος.

Σε πρώτο πλάνο τα νέα αυθαίρετα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει να αντιμετωπίσει τον όγκο των αυθαίρετων κτιρίων που ανεγέρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και των οποίων οι κατεδαφίσεις πρέπει επίσης να προχωρήσουν. Παράλληλα με το «μπλόκο» στα νέα αυθαίρετα, λοιπόν, θα τρέξει και η εκκαθάριση του στοκ των αυθαιρέτων, με μαζικές κατεδαφίσεις που θα ξεκινούν από τα πιο φρέσκα αυθαίρετα, εν προκειμένω από τα αυθαίρετα που χαρακτηρίστηκαν ως τέτοια το 2022.

Με αυτή τη λογική, το υπουργείο θα κινηθεί αναδρομικά, με στόχο σε ετήσια βάση να κατεδαφίζονται και παλαιότερα αυθαίρετα, τουλάχιστον τόσα για όσα βγήκαν οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης για ένα τυπικό έτος, με κριτήρια πολεοδομικά και χωροταξικά. Ο στόχος είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάθε χρόνο να κατεδαφίζονται όλα τα καινούρια του προηγούμενου έτους και αυθαίρετα που να αντιστοιχούν σε αριθμό σε μία ακόμη χρονιά.

Κάπως έτσι, ο στόχος είναι μεσοπρόθεσμα να φτάσουμε έως τα αυθαίρετα του 2011 που είναι το έτος-ορόσημο, με δεδομένο ότι τότε έγινε η τελευταία νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο θα προβλέψει και αυξημένα κονδύλια προκειμένου οι κατεδαφίσεις των ήδη υπαρχόντων αυθαιρέτων να ενταθούν το επόμενο διάστημα.