ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελεσίγραφο στο λιανεμπόριο: Με POS από 1η Μαρτίου - Τι απαντούν καταναλωτές και παραγωγοί

Τελεσίγραφο στο λιανεμπόριο: Με POS από 1η Μαρτίου - Τι απαντούν καταναλωτές και παραγωγοί

«Το ζητάει ο κόσμος το POS», απαντούν οι παραγωγοί που έχουν εγκαταστήσει το μέσο για να μπορούν να εξυπηρετούν - βάσει νόμου πια - τους καταναλωτές

Επαγγελματίες και παραγωγοί παραλαμβάνουν τα POS και οι καταναλωτές κάνουν τις πρώτες συναλλαγές τους με κάρτα στη λαϊκή αγορά, όπως μπορείτε να δείτε από το ρεπορτάζ του Alpha. «Προτιμώ την κάρτα», απαντούν οι καταναλωτές στην κάμερα, καθώς - όπως λένε - έτσι αποφεύγουν να έχουν πάνω τους χρήματα.

«Το ζητάει ο κόσμος το POS», απαντούν οι παραγωγοί που έχουν εγκαταστήσει το μέσο για να μπορούν να εξυπηρετούν - βάσει νόμου πια - τους καταναλωτές. Τονίζουν, όμως, και τις δυσκολίες εφαρμογής του μέτρου: «Δεν είναι εύκολο για εμάς», απαντούν, καθώς «εδώ δεν μας πιάνει καλά καλά το τηλέφωνο λόγω του Ίντερνετ».

Πάντως, οι καταναλωτές είναι ενημερωμένοι: Λένε, δηλαδή, ότι αγορές όπως μαρούλια, που στοιχίζουν 1 ευρώ θα τα πληρώνουν με χρήματα ενώ θα βγάζουν κάρτα σε πιο ακριβά προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αγορά στη λαϊκή αγορά, που είναι μια συνήθεια που κάναμε με χρήματα, μπαίνει στην ψηφιακή εποχή και στην αγορά με κάρτα.

Έτσι, όλοι πρέπει να ξέρουν πως από τον Μάρτιο η χρήση των POS γίνεται υποχρεωτική. Το ίδιο και η διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές. Έτσι, οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τις χρεώσεις, τις εισπράξεις και τις εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό, με τον οποίο θα είναι συνδεδεμένα τα αυτόματα μηχανήματα. «Μόνο κάρτα, γιατί είναι πιο σίγουρη η συναλλαγή και όλοι είναι κερδισμένοι, και το κράτος και εμείς», απαντούν οι καταναλωτές στο ρεπορτάζ του Alpha.

Η χρήση των POS θα φέρει ανατιμήσεις;

Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι το κόστος των συναλλαγών με τις τράπεζες και τις προμήθειες που αυτές κρατούν, στο τέλος θα τις πληρώνουν οι καταναλωτές.

Έστω ότι:

– 1 κιλό μπανάνες: 1,10 – 1,60€/ κιλό

– 2 κιλά μήλα: 1 – 1,50€/ κιλό

– 3 κιλά ντομάτες: 1 – 1,25€/ κιλό

– 2 κιλά χόρτα: 1 – 1,80€/κιλό

– 3 κιλά πατάτες: 0,70 – 1,20€/ κιλό

– 2 μαρούλια: 0,50€/ τμχ

– 1 κιλό λεμόνια: 1€/ κιλό

Σύνολο: 12,20€ με 21,30€ θα πληρώσει ο πελάτης με κάρτα. Έστω με προμήθεια 1,25%, ο πωλητής θα χάσει 15,2 λεπτά έως 26,6 λεπτά.

«Όπως και πολλές άλλες αυξήσεις, οι πωλητές των λαϊκών αγορών τις έχουμε αποσβέσει», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών, Χρήστος Μουλάς

Ο ίδιος, μιλώντας για τις τιμές, λέει:

«Έχουν ανέβει όλα, η ενέργεια, τα μεροκάματα, τα εργατικά, τα καύσιμα. Δεν είναι δυνατόν τα προϊόντα να παραμείνουν στις τιμές που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Απλά αυτές τις αυξήσεις εμείς, κατά το περισσότερο δυνατό, τις έχουμε αποσβέσει».