ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα γέννησης: Αύξηση με αναδρομική ισχύ – Οι δικαιούχοι και οι πληρωμές

Επίδομα γέννησης: Αύξηση με αναδρομική ισχύ – Οι δικαιούχοι και οι πληρωμές
PEXELS.

Επίδομα γέννησης: Πόσα επιπλέον χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι

Το επίδομα γέννησης αυξάνεται αναδρομικά από τις γεννήσεις που έγιναν από 1/1/2023, από 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 2.400 έως 3.500 ευρώ, δηλαδή υπάρχει αύξηση κατά 400 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Το επίδομα γέννησης αναπροσαρμόστηκε και είναι ανάλογο του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας (όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού).

Μέχρι πρότινος η ενίσχυση διαμορφωνόταν σε 2.000 ευρώ και καταβαλλόταν σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας.

Τώρα όμως η ενίσχυση αυξάνεται και διαμορφώνεται ως εξής:

  • 2.400 ευρώ, για όσους έχουν ένα παιδί
  • 2.700 ευρώ, για εκείνους που έχουν δύο
  • 3.000 ευρώ, για οικογένεια που αριθμεί μετά τη νέα γέννηση 3 παιδιά
  • 3.500 ευρώ, για το τέταρτο παιδί ή και περισσότερα

Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού. Η 2η δόση θα καταβληθεί μετά από 5 μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Η πληρωμή των αναδρομικών ποσών του επιδόματος για τις μητέρες που έκαναν παιδί μετά την 1η Ιανουαρίου του ’23 θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο σε δυο ισόποσες δόσεις.

Σχετικές ειδήσεις