ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ξεκινά η υποβολή τους - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση στο φόρο

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ξεκινά η υποβολή τους - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση στο φόρο

Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, ακολουθούν οι φορολογικές δηλώσεις

Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ σειρά έχουν οι φορολογικές δηλώσεις.

Μέσα στον Απρίλιο πιθανότατα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατέστερη ημερομηνία είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 8 δόσεις ενώ η εφάπαξ εξόφληση θα έχει έκπτωση 3%. Την ίδια ώρα, έχουν προκαλέσει πολλά ερωτήματα οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Σύμφωνα με τη φοροτεχνικό Χριστίνα Μαννέ, οι εν λόγω δηλώσεις αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους. Πρόκειται για δηλώσεις οι οποίες θα εκκαθαρίζονται αυτόματα σε περίπτωση που παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Αναφορικά με τη συγκέντρωση των ηλεκτρονικών αποδείξεων, η Χριστίνα Μαννέ μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε πως χρειάζεται να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων, διότι σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου.

Τέλος, σχετικά με το τέλος επιτηδεύματος, η Χριστίνα Μαννέ ανέφερε πως φέτος θα υπάρχει έκπτωση 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις. Αναφορικά με όσους διαθέτουν «μπλοκάκι» και απευθύνονται μέχρι σε τρεις εργοδότες, αυτοί δεν θα δικαιούνται έκπτωση. Την ίδια ώρα, πλήρη απαλλαγή θα δικαιούνται οι επιχειρήσεις οι οποίες μέσα στο 2023 αύξησαν το προσωπικό δυναμικό τους κατά 3/12.