Δεν γίνεται συζήτηση για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης 
Δεν γίνεται συζήτηση για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
4'

Σαφή θέση κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πήρε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Έχουμε τα υψηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ευρώπη αλλά και ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής», ξεκαθάρισε.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρη σε αυτό: Δεν γίνεται καμία συζήτηση για αύξηση ορίων ηλικίας ούτε στο υπουργείο Εργασίας αλλά ούτε και κεντρικά στην κυβέρνηση», επέμεινε η κ. Μιχαηλίδου, όταν ερωτήθηκε στο OPEN και στο Ώρα Ελλάδος σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση που «δείχνει» αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας από το 2027.

Τι θα γίνει με τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Η υπουργός Εργασίας, πάντως, ξεκαθάρισε πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση για τη συνταξιοδότηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ που χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ και έως 30.000 ευρώ. «Την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργική απόφαση υπεγράφη από το υπουργείο Οικονομικών και θα δημοσιευτεί μέσα στο μήνα», είπε η κ. Μιχαηλίδου. Η υπουργική απόφαση θα δώσει το έναυσμα για να ανοίξει σταδιακά (έχει ειπωθεί πως θα απαιτηθούν περίπου δυο μήνες) η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να συνταξιοδοτούνται οι ασφαλισμένοι οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι διότι οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και με το σημερινό καθεστώς πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ όλο το επιπλέον ποσό για να γίνει δεκτή η αίτηση της σύνταξής τους.

Υπενθυμίζεται πως ο ασφαλισμένοι θα παίρνουν σύνταξη από την οποία θα παρακρατείται έως και το 60% αυτής σε δόσεις, μέχρι το ποσό της οφειλής να πέσει κάτω από τα 20.000 ευρώ (ή τα 6.000 ευρώ για τους αγρότες), και στη συνέχεια το υπόλοιπο της οφειλής θα παρακρατείται - όπως και σήμερα - σε 60 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι

«Στην πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής 84.000, ενώ πριν το νέο νόμο (μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024) οι εγγεγραμμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 30.000. Με το νέο καθεστώς - πληρωμή της σύνταξης στο 100% και παρακράτηση 10% από το επαγγελματικό εισόδημα - μέσα σε δυο μήνες οι εγγεγραμμένοι σχεδόν τριπλασιάστηκαν και μέχρι το καλοκαίρι «εκτιμούμε πως θα ξεπεράσουμε τους 100.000», όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Αναφορικά με τις πληρωμές αναδρομικών η κ. Μιχαηλίδου είπε πως είναι μια συνεχής κατάσταση όσο ο ΕΦΚΑ κλείνει εκκρεμότητες και εντός Μαΐου θα πληρωθούν κι άλλα ποσά, περίπου «κάθε 2μηνο έχουμε πληρωμές αναδρομικών», από επανυπολογισμούς κλπ. «Έχουμε πει πως θα σεβαστούμε και θα εφαρμόσουμε οποιαδήποτε απόφαση των δικαστηρίων», απάντησε η κ. Μιχαηλίδου, κλείνοντας ωστόσο το παράθυρο για πληρωμή αναδρομικών από τα κομμένα Δώρα και τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις στους συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για το επίμαχο 11μηνο 2015 - 2016, λόγω και των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχει η χώρα, μετά την επιστροφή του Συμφώνου Σταθερότητάς και των νέων δημοσιονομικών κανόνων.

Για την προσωπική διαφορά, είπε πως «αυξάνουμε τις συντάξεις οριζόντια, ωστόσο υπάρχουν ομάδες συνταξιούχων, ιδιαίτερα οι υψηλοσυνταξιούχοι, που δεν βλέπουν τις αυξήσεις. Τι προσπαθούμε να κάνουμε εκεί; Συγκεκριμένες πληρωμές, μία ή δυο φορές το χρόνο, εκεί όπου δεν φτάνουν οι οριζόντιες αυξήσεις».

Όχι σε επίδομα μητρότητας στις εποχικά εργαζόμενες

Προσπαθούμε να κάνουμε προτεραιοποίηση των δημοσιονομικών μας στόχων, ξεκαθάρισε η υπουργός Εργασίας. «Προτεραιοποιήσαμε τις οικογένειες, τις νέες μητέρες και τα παιδιά. Επίδομα μητρότητας τόσα χρόνια οι ελεύθερες επαγγελματίες δεν έπαιρναν». Η ίδια πάντως έκλεισε την συζήτηση για επίδομα μητρότητας στις εποχικά εργαζόμενες στον τουρισμό, απαντώντας πως δεν έχουν δουλέψει τους 10 μήνες το χρόνο που απαιτούνται για να κατοχυρώσει κάποιος επίδομα ανεργίας. Επεσήμανε πάντως την αύξηση του επιδόματος γέννησης.

Και τέλος προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση ώστε να λαμβάνουν επίδομα μητρότητας και οι μητέρες - ναυτικοί. «Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει. Δεν καλύπτονται από αυτό το επίδομα μητρότητας. Κοιτάμε ρυθμίσεις για να καλύψουμε και αυτές».

Τέλος, υπενθύμισε για τα κατασκηνωτικά προγράμματα ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ πως την προηγούμενη έκλεισε η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ (έγιναν αιτήσεις από 66.000 οικογένειες) για το πρόγραμμα που θα καλύψει 70.000 παιδιά, ενώ σήμερα Δευτέρα 20 Μαίου ανοίγει η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για 36.000 παιδιά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι και τις 30 Μαίου. «Διαλέγει ο καθένας που θέλει να πάει και οι γονείς δεν πληρώνουν κάτι παραπάνω. Επίσης για πρώτη φορά φέτος θα έχουμε μεικτές κατασκηνώσεις, για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και παιδιά με αναπηρίες».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή