Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ζητούν να τελειώνει το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα

 Διαμαρτύρονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και καταθέτουν αίτηση ακύρωσης για το τεκμαρτό εισόδημα στον Άρειο Πάγο

χρήμα
PIXABAY
1'

Μείωση του νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης ζητούν οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες – Επιστήμονες – Επαγγελματοβιοτέχνες και Έμποροι ζητώντας ακύρωση του μέτρου με αίτησή τους προς τον Άρειο Πάγο.

Τα πρώτα μπιλιετάκια που ήρθαν σε αυτοαπασχολούμενους πολίτες και επιχειρήσεις ήταν τσουχτερά με τον νέο τρόπο φορολόγησης, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι πάλι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους, που δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά τους εισοδήματα.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως το νέο σύστημα για τη φορολογία των περίπου 750.000 επαγγελματιών πρόκειται να αξιολογηθεί εκ νέου μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ώστε αν υπάρξουν προβλήματα και αδικίες να προχωρήσουν σε διορθώσεις.

Η έντονη δυσφορία των ελευθέρων επαγγελματιών έχει προβληματίσει το κυβερνητικό επιτελείο, που αναμένεται τους επόμενους μήνες να ανοίξει τον διάλογο για τα τεκμήρια διαβίωσης. Ωστόσο μέχρι στιγμής ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως είναι λίγες οι περιπτώσεις, που έχει αμφισβητηθεί το σύστημα φορολόγησης με συγκεκριμένες κινήσεις κι ενστάσεις.

Πάνω από το 50% εμπίπτουν στο τεκμήριο εισοδήματος

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά πάνω από τους μισούς επαγγελματίες εμπίπτουν στο τεκμήριο εισοδήματος, δηλαδή έχουν χαμηλότερα εισοδήματα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Η κυβέρνηση φαίνεται να επεξεργάζεται διαφορετικά σενάρια, προκειμένου να έρθει πιο κοντά στους ελεύθερους επαγγελματίες:

  • Οριζόντια μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 30% μετά το 2025.
  • Αναμόρφωση από μηδενική βάση των τεκμηρίων διαβίωσης
  • Αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος συνδυάζοντας με τις αυξήσεις και των μισθωτών
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή