ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων

Είναι εφικτό να καταλήξουν σε μία κοινή συμφωνία για τους μισθούς και τα εργασιακά οι κοινωνικοί εταίροι, αλλά θα πρέπει και η κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να νομοθετήσει το αποτέλεσμα του διαλόγου, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των φορέων επαγγελμάτων.

Οι κοινωνικοί εταίροι επανεπιβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συζητήσουν την αύξηση του σημερινού βασικού μισθού, διατύπωσαν όμως αμφιβολία, για το κατά πόσο η Κυβέρνηση μπορεί να το επιβάλλει. Ο βασικός μισθός, βρίσκεται στο επίπεδο των 590 ευρώ, μετά τη μείωση του κατά 22% τον περασμένο Φεβρουάριο με τον εφαρμοστικό νόμο της δανειακής σύμβασης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι κατανοούν την κρισιμότητα των στιγμών και το ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική κοινωνία» και τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα συμφιλιωτικό περιβάλλον στον κοινωνικό διάλογο που να οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι κάθε φορά που οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν, όπως έδειξαν και οι κλαδικές συμβάσεις που υπογράφηκαν πρόσφατα, των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των νοσηλευτών, ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι εκείνο το οποίο προέχει είναι να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας. Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, δήλωσε, ότι πέραν του μισθολογικού η συζήτηση επεκτάθηκε στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν την αγορά εργασίας, την αδήλωτη εργασία, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, και τις προνοιακές παροχές. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κροκίδης, ζήτησε την επαναφορά του βασικού μισθού στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2099, δηλαδή στα 701 ευρώ και υποστήριξε, ότι με τον τρόπο αυτό «θα αλλάξει η οριακή ροπή της κατανάλωσης και θα εισρεύσουν την επόμενη διετία 2,4 δις ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία και 4,7 δις ευρώ συνολικά στην αγορά».

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι τα συνδικάτα είναι έτοιμα να εργασθούν με συνέπεια για την καταπολέμηση της ανεργίας της μαύρης εργασίας και την ανάπτυξη, ενώ τάχθηκε κατά της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αν δεν ληφθούν ταυτόχρονα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής. Έκανε λόγο επίσης, για «αποτυχία της τρόικας» σημειώνοντας, ότι «παρά την κατάρρευση των μισθών η αδήλωτη εργασία αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες». «Δεν είμαστε ιθαγενείς αλλά ισότιμα μέλη της ευρωπαϊκής κοινωνίας» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης που ζήτησε «να αναζητηθούν καινοτόμες λύσεις που να οδηγούν στην ανάπτυξη, προκειμένου να καταπολεμηθεί το αδηφάγο τέρας της ανεργίας».«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε το παρόν ώστε να υπάρξει και μέλλον για τους εργαζόμενους της χώρας», κατέληξε ο κ. Κιουτσούκης.

Στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, συμμετείχε εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Κυριαζής, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, συμφώνησαν να συγκροτηθεί ένα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων που θα υποστηρίζεται από όλους με σκοπό τη μελέτη διαφόρων παραμέτρων του μοναδιαίου κόστους εργασίας όπως η παραγωγικότητα, η έκταση της αδήλωτης εργασίας κ.λ.π. Αυτή την ώρα ο υπουργός Εργασίας συναντάται με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ.

Διαβάστε επίσης:

Μείωση του κόστους εργασίας ζητά ο ΣΕΒ και αύξηση οι Έμποροι