ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστρία: Η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην Ευρωζώνη

Αυστρία: Η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην Ευρωζώνη

Υπάρχουν πολλοί οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην Ευρωζώνη, τονίζει ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της μεγάλης κυκλοφορίας, αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ», προσθέτοντας πως η βοήθεια προς την Ελλάδα σημαίνει επίσης, ανάπτυξη μιας αγοράς δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλει εξαιρετικά μεγάλες προσπάθειες

Όπως σημειώνει ο κ. Χαν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι ιθύνοντες, ενδιαφέρονται να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η βοήθεια προς την Ελλάδα αποτελεί απόδειξη της ικανότητάς τους να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, δηλώνει ότι η απόφαση θα ληφθεί στη βάση της έκθεσης της «τρόικα».

Αναφερόμενος στα συνεχιζόμενα αρνητικά φραστικά κτυπήματα κατά της Ελλάδας, ο Επίτροπος της ΕΕ σημειώνει πως κανένας σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν επιθυμεί τέτοιες παρεμβολές και τονίζει ότι όλοι οι πολιτικά υπεύθυνοι στην ΕΕ θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως Ευρωπαίοι και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει πως πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα και να αποδείξει ότι οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στη φάση υλοποίησης, ενώ σημαντικό είναι πως η διοίκηση γίνεται αποτελεσματικότερη και αυξάνονται τα έσοδα από τους φόρους, χωρίς νέους φόρους.

Σε σχέση με τον έλεγχο για τη διάθεση των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπονται για την Ελλάδα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για το χρονικό διάστημα 2007-2014, ο κ. Χαν παρατηρεί ότι το 2011 καταστρώθηκε κατάλογος 180 προγραμμάτων, από τα οποία έχουν εκτελεστεί τα 15, ενώ για κάθε πρόγραμμα υπάρχει ένα υπεύθυνο πρόσωπο και τα προγράμματα βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.

Επιπλέον, υπάρχουν ανά τρίμηνο εκθέσεις προόδου και σημαντικό είναι να τονιστεί πως τα χρήματα εκταμιεύονται μετά την αποπεράτωση του έργου, το οποίο οι Έλληνες πρέπει στο σύνολο να προχρηματοδοτήσουν.

Ήδη, την περασμένη Παρασκευή, με δηλώσεις του σε άλλη αυστριακή εφημερίδα - την «Ομπερεστεραιχισε Νάχριχτεν» -- ο Αυστριακός Επίτροπος της ΕΕ απένειμε επαίνους στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «γνωρίζει ότι οι Έλληνες αξιοποίησαν εντατικά το καλοκαίρι, εργαζόμενοι σκληρά» και επισημαίνοντας πως, κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα ήταν χρήσιμο στην ανάλυση της «τρόικα», να μην αναφέρονται μόνον τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά και τα αποτελέσματά τους.