ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί

Fitch: Το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί

Η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να έχει απομακρυνθεί προς το παρόν ωστόσο παραμένει ένας υπαρκτός κίνδυνος αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σημειώνοντας ότι εκκρεμεί ακόμη η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.

Ο Fitch σημειώνει ταυτόχρονα ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί, ενώ επισημαίνει ότι "χρειάζεται να ληφθούν επείγουσες αποφάσεις για το πακέτο των νέων μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες το 2013 - 2014".

Ο οίκος δεν περιμένει πάντως κάποια σημαντική απόφαση πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει διασφαλιστεί.

Όπως αναφέρει, με το PSI μειώθηκε η ονομαστική αξία του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 110 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να ελαφρύνει το βάρος της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και να καθυστερήσει η αύξηση του λόγου χρέους/ΑΕΠ το 2012.

Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα και η περαιτέρω υποχώρηση του ονομαστικού ΑΕΠ σημαίνουν πως ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα επιστρέψει σε ανοδική τροχιά το 2013-2014.

Ο Fitch σημειώνει ταυτόχρονα ότι οι αυξημένες ανησυχίες για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έχουν υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από 6% σε ετήσια βάση στο α΄ μισό του 2012.

Η εσωτερική υποτίμηση είναι υπό εξέλιξη, αλλά δεν φαίνεται να κατορθώνει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, εξαιτίας της βραδείας προόδου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε άλλους τομείς, προσθέτει.