ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» Άσμουσεν: Καλύτερα επιμήκυνση παρά Grexit

«Καμπανάκι» Άσμουσεν: Καλύτερα επιμήκυνση παρά Grexit

Υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τάχθηκε σήμερα ο Γερμανός τραπεζίτης Γιοργκ Άσμουσεν, προσθέτοντας ότι το κόστος σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι σημαντικά μικρότερο από εκείνο μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βελγίου «De Tijd», υποστήριξε ότι «μια τέτοια επιμήκυνση θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα ενός συνολικού πακέτου μέτρων», αλλά υπογράμμισε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη τόσο των χωρών της Ευρωζώνης, όσο και του ΔΝΤ.

«Είναι επιθυμητό η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Εάν κάτι τέτοιο απαιτεί επιπλέον βοήθεια για ένα ή δύο χρόνια, το κόστος θα είναι τελικά κατά πολύ χαμηλότερο από το κόστος από μια έξοδο της Ελλάδας ή μια στάση πληρωμών», πρόσθεσε

Απαντώντας σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις θα αυξηθεί το 2013 στα 189% του ΑΕΠ, ο κ. Άσμουσεν παραδέχθηκε ότι «πράγματι η κατάσταση του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί από την αναδιάρθρωση του Μαρτίου».

«Αυτό αποτελεί συνέπεια των χαμηλότερων του αναμενομένου εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, της χαμηλότερης από το αναμενόμενο οικονομικής ανάπτυξης και της πιθανής μετάθεσης των δημοσιονομικών στόχων κατά δύο χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ, σε περίπτωση που η τρέχουσα πολιτική δεν μεταβληθεί, το ελληνικό χρέος θα ισοδυναμεί με κάτι παραπάνω από το 140% του ΑΕΠ το 2020. Τις επόμενες μέρες πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία για επιπρόσθετα ελληνικά μέτρα και συμπληρωματική βοήθεια από την πλευρά των άλλων χωρών της ευρωζώνης, προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο», συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση «τι είδους μέτρα είναι δυνατά;» ο Ασμουσεν απάντησε: «Η εντύπωση που έχω αποκομίσει είναι ότι η προθυμία των κρατών μελών για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικά μικρή. Ως εκ τούτου, πρέπει να εξετάσουμε ένα φάσμα επιλογών, όπως η εθελοντική επαναγορά του χρέους ή η μείωση των επιτοκίων των δανείων. Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε από την Ελλάδα να επιδιώξει να πετύχει ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό».