ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody΄s:Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι πανάκεια

Moody΄s:Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι πανάκεια

Η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους δεν αποτελεί πανάκεια, δήλωσε η αναλύτρια του Moody's Έλενα Ντάγκαρ, κάνοντας σχόλια με την ευκαιρία της δημοσίευσης μιας έκθεσης του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης για τις κρατικές χρεοκοπίες από το 1972 έως το 2012.

Αναφερόμενη στην αύξηση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας μετά το PSI τον περασμένο Μάρτιο, η αναλύτρια είπε ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί συχνά στο παρελθόν. «Βασικά, διαπιστώσαμε ότι η εμπειρία της Ελλάδας δεν είναι μοναδική», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Στο 50% περίπου των περιπτώσεων που υπήρξε 'κούρεμα', τα επίπεδα του χρέους αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ στο 20% των περιπτώσεων μειώθηκαν οριακά».

Η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να βοηθήσει στη ρευστότητα της οικονομίας, αλλά «συχνά δεν κατορθώνει να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φερεγγυότητας», σημείωσε η κυρία Ντάγκαρ. Η αναδιάρθρωση βοηθά, πρόσθεσε, αλλά «δεν απαλλάσσει από την ανάγκη συνεχούς δημοσιονομικής προσαρμογής και επιστροφής στην ανάπτυξη».

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που το χρέος μπορεί να αυξάνεται μετά από μία αναδιάρθρωσή του, σύμφωνα με την έκθεση του Moody's. Πρώτον, οι συμφωνίες για την αναδιάρθρωση χρέους συχνά επεκτείνουν το χρόνο λήξης ή μειώνουν τα επιτόκιά του, αλλά δεν προβλέπουν αναγκαστικά ένα «κούρεμα» στην ονομαστική αξία του χρέους. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι πιέσεις που οδήγησαν στην αναδιάρθρωση του χρέους --όπως η οικονομική ύφεση και η ανάγκη στήριξης των τραπεζών από το κράτος-- εξακολουθούν να παραμένουν. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις η εξασθένηση του εγχώριου νομίσματος οδηγεί στην αύξηση της αξίας του χρέους σε ξένο νόμισμα σε σχέση με την εγχώρια οικονομία. Στην έκθεση περιέχεται η πρόβλεψη ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα φθάσει φέτος το 179% του ΑΕΠ της, υψηλότερα από το 171% του ΑΕΠ που ήταν το 2011, και θα αυξηθεί περαιτέρω το 2013.