ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο-μαμούθ στην HSBC για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Πρόστιμο-μαμούθ στην HSBC για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Πρόστιμο ύψους 1,92 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ σε τράπεζα καλείται να καταβάλει η HSBC, ύστερα από πολυετή έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για υπόθεση «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Σε ανακοίνωσή της η τράπεζα παραδέχεται ότι υπήρξε πρόβλημα στους ελέγχους και ζητά συγγνώμη. «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη των λαθών μας στο παρελθόν. Έχουμε πει ότι λυπούμαστε πολύ για αυτά. Η HSBC του σήμερα είναι ριζικά ένας διαφορετικός οργανισμός από αυτόν που έκανε αυτά τα λάθη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Στιούαρτ Γκάλιβερ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας δήλωσε τον Ιούλιο πως η χαλαρή εποπτεία από κορυφαία στελέχη της HSBC επέτρεψε σε τρομοκράτες και καρτέλ ναρκωτικών να έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Η έκθεση της επιτροπής (Ιούλιος 2012) που αφορά την περίοδο 2006-2010 αναφέρει πως η HSBC συστηματικά διαχειριζόταν χρηματικά ποσά που προέρχονταν από τουλάχιστον ύποπτες πηγές και η αμερικανική θυγατρική της «προσέφερε μία πύλη εισόδου για τρομοκράτες που επιθυμούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αμερικανικά δολάρια και στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρει το πόρισμα της Γερουσίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, στην πενταετή συμφωνία του υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της HSBC αποφασίστηκε μια ανεξάρτητη παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου ως προς τη συμμόρφωση της τράπεζας με το κανονιστικό πλαίσιο.