Ικανοποίηση στο Eurogroup για την πορεία των μεταρρυθμίσεων

Ικανοποίηση στο Eurogroup για την πορεία των μεταρρυθμίσεων

Οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ μετά το τέλος της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου επέλεξαν στη θέση του αποχωρήσαντος προέδρου της ευρωομάδας, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, Γιέρεν Ντάισελμπλουμ, επαίνεσαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ιδίως στον τομέα της φορολογίας.

«Για την Ελλάδα διαπιστώσαμε ότι όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου. Έτσι, μπορούμε να συμφωνήσουμε με την καταβολή της επόμενης δόσης. Ιδιαίτερα εκφράσαμε την ικανοποίησή μας με την ανακοίνωση ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει μια ακόμη φορολογική μεταρρύθμιση το Μάιο, έτσι ώστε η διαδικασία της εφαρμογής να προχωρήσει βήμα-βήμα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να «ξεκλειδώσει», όπως αναμένεται τη δόση των 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του μήνα. Σημαντικό ποσοστό από αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, μίλησε για την Κύπρο χαιρετίζοντας την πρόοδο που σημείωσε η Λευκωσία στην εφαρμογή ορισμένων σημαντικών μέτρων, για τα οποία οι κυπριακές αρχές έχουν συμφωνήσει με την τρόικα των πιστωτών.

Όμως, καμία απόφαση δεν αναμένεται στο άμεσο μέλλον, καθώς η ζώνη του ευρώ έχει αποφασίσει να αναμείνει την έκβαση των προεδρικών εκλογών, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 17 Φεβρουαρίου.