ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ενοικίων, όχι όμως και λουκέτων στη Γιαννιώτικη αγορά!

Μείωση ενοικίων, όχι όμως και λουκέτων στη Γιαννιώτικη αγορά!

Μείωση της τάξης του 30%, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει και το 50% εμφανίζουν τα ενοίκια στους επαγγελματικούς χώρους των Ιωαννίνων! Η γενικότερη κρίση στην αγορά έχει αναγκάσει πολλούς καταστηματάρχες να μεταφερθούν αλλού, με αποτέλεσμα να μένουν πολλά ξενοίκιαστα καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους της περιοχής και βέβαια η ανασφάλεια των ιδιοκτητών να μεγαλώνει.

Βέβαια, τα ενοίκια πριν την κρίση, ήταν υπέρ του δέοντος αυξημένα, για αυτό και οι όποιες περικοπές τους και μάλιστα σε περίοδο της κρίσης, θεωρούνται αυτονόητες.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Νταλαμάγκας, πολλοί ιδιοκτήτες μειώνουν τα ενοίκια σε ήδη ξενοίκιαστα καταστήματα. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μειώσεις μπορούν να φθάσουν και το 50%» υπογράμμισε.

Τα λουκέτα…

Όμως, παρά την πιο πάνω θετική, ως ένα βαθμό, κατάσταση τα προβλήματα παραμένουν στην αγορά, όχι μόνο των Ιωαννίνων, αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου. Τα λουκέτα πληθαίνουν και η αβεβαιότητα εντείνεται, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης. Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο, ότι ενώ τα ενοίκια μειώνονται σε αρκετές περιπτώσεις, σε ακόμη περισσότερες τα λουκέτα αυξάνονται και ως εκ τούτου, τα καταστήματα μένουν άδεια. Μια βόλτα να κάνει κάποιος στους κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων, όπως η 28ης Οκτωβρίου, η Δωδώνης, η Αβέρωφ, η Ανεξαρτησίας, η Τσιριγώτη κ.α. αντιλαμβάνεται την κατάσταση.

Δεν έχουν βοηθήσει…

Δυστυχώς για τους καταστηματάρχες, οι εκπτώσεις που εδώ και μια εβδομάδα έχουν αρχίσει, δεν βοηθούν, ούτε αναμένεται να βοηθήσουν στην αύξηση του εισοδήματός τους και στην επίλυση των άμεσων οικονομικών προβλημάτων τους.Όπως εξήγησε ο κ. Νταλαμάγκας, «η πρώτη εβδομάδα κύλησε καλά, από την άποψη της επισκεψιμότητας, που ήταν αυξημένη. Ο τζίρος όμως είναι μειωμένος σε σύγκριση με πέρυσι».Να σημειωθεί, ότι οι εκπτώσεις συνεχίζονται έως τις 28 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ποικιλία προϊόντων και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Υπενθυμίζεται, ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων ποικίλουν, από 20% έως και 70% (!) σε κάποιες περιπτώσεις. Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι, βέβαια, να υπάρχουν και χρήματα από τους καταναλωτές, που μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν υπάρχουν!

πηγη ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Πρωινός Λόγος"