ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγράφουν τα χρέη των «μικρο-οφειλετών»

Διαγράφουν τα χρέη των «μικρο-οφειλετών»

Μπροστά στις αντιδράσεις για την εξαίρεση των συνεπών οφειλετών από τη νέα ρύθμιση, το υπουργείο σχεδιάζει τη διαγραφή χρεών 500.000 φορολογουμένων.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να περιλάβει σε πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, διατάξεις για τον χαρακτηρισμό ως «ανεπίδεκτων προς είσπραξη» για τις πολύ μικρές οφειλές ύψους 300 ευρώ ανά οφειλέτη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου, περίπου μισό εκατομμύριο από τους συνολικά 2,6 εκατ. οφειλέτες, χρωστούν έως 200 ή 300 ευρώ ο καθένας και –αν τελικώς η διάταξη πάρει «σάρκα και οστά»- οι οφειλές αυτές θα «παγώσουν» και δεν θα τις αναζητήσει η εφορία προς είσπραξη.

Στην περίπτωση που τα χρέη αυτά χαρακτηριστούν ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», το Δημόσιο απλώς στρέφεται στην αναζήτηση άλλων οφειλετών, για τους οποίους θα ασκήσει αναγκαστικά μέτρα για να εισπράξει όσα και όπως μπορέσει, από τα χρήματα που του οφείλονται (κατασχέσεις, ειδοποιήσεις σε εγγυητές και συγγενείς κλπ).

Διαβάστε επίσης:

Ρύθμιση - ανάσα για όσους χρωστούν έως 5.000 ευρώ

Ποινικές διώξεις για οφειλές από 5.000 έως 10.000 ευρώ