ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μίχαλος: Να εμπιστευτούν οι Κινέζοι την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις

Μίχαλος: Να εμπιστευτούν οι Κινέζοι την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις

Να εμπιστευτούν την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις της, να αξιοποιήσουν την πείρα και τις ικανότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας, κάλεσε τα μέλη της κινεζικής επιχειρηματικής κοινότητας ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, μιλώντας σήμερα σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ ανέπτυξε διεξοδικά τις δυναμικές προοπτικές και ευκαιρίες που παρουσιάζονται για διμερείς συνεργασίες σε μια σειρά από τομείς, όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες, η ναυπηγική, οι υποδομές, τα ακίνητα, η παραγωγή φαρμάκων, ενώ έμφαση έδωσε στην περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαγωγών των αρίστης ποιότητας ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά.

«Από την πλευρά μας, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε στη διεύρυνση και την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με την Κίνα, συνεργαζόμενοι άριστα με διμερή επιμελητήρια και φορείς εξωστρέφειας. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ουσιαστική διευκόλυνση στην ανάληψη επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα, εμπλουτίζοντας διαρκώς τις υπηρεσίες μας σε θέματα market intelligence και αδειοδοτήσεων.

Ειδικά για το λιμάνι του Πειραιά σημείωσε ότι:

"Πλέον ανταγωνίζεται δυναμικά τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, όπως αυτά του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας και του Αμβούργου και σε σχέση με αυτά τα λιμάνια, η επιλογή του Πειραιά ως πύλης εισόδου, μπορεί εξοικονομήσει περίπου 6 ημέρες σε χρόνο, αλλά και σημαντικά ποσά σε καύσιμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά έχει υπερτριπλασιαστεί στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Ο ρυθμός αυτός είναι πραγματικά εντυπωσιακός, αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια περίοδο η διακίνηση στα υπόλοιπα ανταγωνιστικά μεσογειακά λιμάνια αυξήθηκε μόλις κατά 20%.

Ακόμη πιο εντυπωσιακές, όμως, είναι οι εκτιμήσεις όσον αφορά τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Όπως προβλέπεται από σχετική μελέτη, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από ελληνικά λιμάνια μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, με τον Πειραιά να κατακτά την πρώτη θέση μεταξύ των λιμανιών της Μεσογείου.

Αντίστοιχες προοπτικές μπορεί να παρέχει και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης - το οποίο παρέχει άμεση πρόσβαση στα δίκτυα και τις αγορές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης - αλλά και μια σειρά από άλλα περιφερειακά λιμάνια".

Ελλάδα είναι μια χώρα που αλλάζει πρόσωπο, κερδίζοντας τη μάχη απέναντι στην κρίση. Σας καλούμε να μοιραστείτε αυτή την πορεία και μαζί, τα οφέλη που μπορεί να φέρει η επόμενη ημέρα», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ θα μεταβεί αύριο στη Σαγκάη όπου θα μιλήσει, αμέσως μετά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε επιχειρηματικό φόρουμ.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ