ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δημόσια έσοδα είχαν μεγάλη αύξηση τον Αύγουστο

Τα δημόσια έσοδα είχαν μεγάλη αύξηση τον Αύγουστο

Ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για την εξέλιξη των δημοσίων εσόδων, τα οποία αυξάνονται τον Αύγουστο για δεύτερο συνεχή μήνα, υπερβαίνοντας μάλιστα τους στόχους του προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Τα ανεπίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι στο πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου οι φορολογικές εισπράξεις είναι αυξημένες κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Εκτιμάται ότι ο ρυθμός αυτός θα διατηρηθεί σε μηνιαία βάση, ενώ η αυξητική τάση θα διατηρηθεί και τον Σεπτέμβριο, όπως διαβάζουμε στο sofokleousin.gr.

Οι επιδόσεις στο τέλος Αυγούστου θα είναι ακόμη καλύτερες, αν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις για μεγάλη αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, η οποία θα προέλθει κυρίως από τον τομέα τουριστικών υπηρεσιών. Η φοροδιαφυγή στον κλάδο είναι βέβαια εκτεταμένη, όπως αποδεικνύεται σε όλους τους ελέγχους του ΣΔΟΕ. Εκτιμάται όμως ότι η μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης θα αποφέρει ανάλογη άνοδο των εσόδων από ΦΠΑ.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν τη μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων σε τρεις παράγοντες:

- Αυξήθηκαν οι πληρωμές φόρου από τις επιχειρήσεις.

- Απέδωσε περισσότερα του αναμενομένου η φορολογία στους τόκους και τα ρέπος.

- Αυξήθηκαν οι ταξινομήσεις καινούριων ΙΧ αυτοκινήτων.