ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι υψηλές θερμοκρασίες «φουσκώνουν» τις τιμές των καυσίμων

Οι υψηλές θερμοκρασίες «φουσκώνουν» τις τιμές των καυσίμων

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο χάνουν οι Έλληνες καταναλωτές από την αγορά καυσίμων, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα η ποσότητα που αποκτούν να είναι τελικώς μικρότερη απ' αυτή που αγοράζουν,σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Όταν οι εταιρίες διύλισης πωλούν καύσιμα στις εταιρίες εμπορίας, η διαδικασία πραγματοποιείται με ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα, στα οποία γίνεται αναγωγή στη θερμοκρασία των 15 βαθμών Κελσίου, με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου ύπαρξης ελλιποβαρών καυσίμων από τη διαστολή τους, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Έτσι, στα δύο πρώτα στάδια της αγοράς (διύλιση και χονδρική εμπορία) υπάρχει ένα σταθερό σημείο αναφοράς και αποφεύγονται φαινόμενα ελλειμματικών ή πλεονασματικών (σε θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών) παραδόσεων.

Ωστόσο, στο στάδιο της λιανικής διάθεσης η μέτρηση της ποσότητας και, κατ' επέκταση, η τιμολόγηση του καυσίμου γίνεται με βάση τον όγκο (λίτρα), χωρίς αναγωγή σε θερμοκρασία 15 βαθμών, με αποτέλεσμα, πολλές φορές, οι καταναλωτές να επιβαρύνονται για πλασματικές παραδόσεις καυσίμων.

Ειδικά στην Ελλάδα, όπου ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω της ηλιοφάνειας οι αντλίες εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει και στο τρίτο στάδιο της διάθεσης των καυσίμων προς τους καταναλωτές να πραγματοποιείται η διάθεση με αναγωγή στη θερμοκρασία των 15 βαθμών Κελσίου, ώστε να αντιμετωπιστεί και στο στάδιο αυτό το φαινόμενο διάθεσης ελλιποβαρών καυσίμων.

Την ίδια πρόταση με αυτή την της ΕΚΠΟΙΖΩ, περί υποχρεωτικής εγκατάστασης πρόσθετων ηλεκτρονικών συστημάτων, το κόστος των οποίων είναι σχετικά χαμηλό (περίπου 1.000 ευρώ για κάθε αντλία), διατυπώνουν και οι ειδικοί του υπουργείου Οικονομικών στο από 27/4/2012 πόρισμα Ομάδας Διοίκησης Έργου, που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο των διαδικασιών διαμόρφωσης των συστημάτων εισροών-εκροών.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Εμπορίου, σε συνεργασία με τον αρμόδιο γραμματέα για την Προστασία του Καταναλωτή, να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των αναγκαίων θεσμικών μέτρων, μέσω των οποίων θα υποχρεωθούν όλοι οι βενζινοπώλες να εγκαταστήσουν τα απαραίτητα ηλεκτρονικά συστήματα στα παρατήρια τους και να διαθέτουν στους καταναλωτές, επίσης υποχρεωτικά, καύσιμα με αναγωγή στους 15 βαθμούς Κελσίου.