ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΣΑ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Γαλλία

ΟΑΣΑ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Γαλλία

Η Γαλλία υστερεί έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της και πρέπει να προχωρήσει σε εκτεταμένα μέτρα για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της, προειδοποιεί σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η 87σέλιδη έκθεση, που αποτελεί μία από τις πιο διεξοδικές επικρίσεις που έχουν γίνει από διεθνή οργανισμό σχετικά με την ανταγωνιστική αδυναμία της Γαλλίας, στέλνει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να μεταρρυθμίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι δεν υπήρξε «καμία σημαντική βελτίωση» στην εξωτερική θέση της Γαλλίας μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. «Επί αρκετά χρόνια, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιταχύνει την υιοθέτηση και εφαρμογή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αυτή η προσαρμογή δεν έγινε στη Γαλλία», αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, η έκθεση καταγράφει έναν κατάλογο διαρθρωτικών προβλημάτων που παραμένουν και έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη απώλεια μεριδίων της Γαλλίας στην παγκόσμια αγορά από αυτή που είχαν άλλες μεγάλες οικονομίες μετά το 2000.

Ειδικότερα, η έκθεση καταγράφει μεταξύ των παραγόντων που κρατούν χαμηλά την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας το υψηλό ελάχιστο κόστος εργασίας (80% πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ), το υψηλό κόστος των δημόσιων υπηρεσιών (27,4% του ΑΕΠ), το υψηλό φορολογικό βάρος της εργασίας (50% του μισθολογικού κόστους) και το