ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bundesbank: «Όχι» σε νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Bundesbank: «Όχι» σε νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Η ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει προβλήματα επειδή τα επιτόκια δεν είναι αρκετά χαμηλά, αλλά επειδή κάποιες χώρες υστερούν σε ανταγωνιστικότητα, αντιμετωπίζουν μεγάλα δημόσια ελλείμματα και έχουν προβληματικά τραπεζικά συστήματα, δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν.

«Τεχνικά, δεν έχουμε φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων μας», υποστήριξε ο κ. Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit και υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τα επιτόκια της ΕΚΤ αποσπά την προσοχή από τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μόλις χαλάρωσε την νομισματική πολιτική. Με αυτό το δεδομένο, δεν νομίζω ότι θα ήταν συνετό να προχωρήσουμε αμέσως στον επόμενο γύρο», επισήμανε, εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει ούτε εύκολη ούτε γρήγορη έξοδος από την κρίση», ενώ, όπως είπε, «με το να τυπώσουμε χρήμα ασφαλώς δεν θα λύσουμε το πρόβλημα».

Αναφερόμενος στα σχόλια των γερμανικών ΜΜΕ εναντίον της απόφασης της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων, ο κ. Βάιντμαν επισήμανε ότι κατανοεί την ανησυχία των αποταμιευτών, αλλά σημείωσε ότι οι Γερμανοί δεν είναι μόνο καταθέτες, αλλά και εργαζόμενοι, φορολογούμενοι και πιθανοί επενδυτές σε ακίνητα, θα μπορούσαν, επομένως, να ωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια.

«Οι καταθέτες πρέπει να μπορούν να βασιστούν σε μας για την σταθερότητα του νομίσματος, αλλά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τους εγγυηθούμε συγκεκριμένες αποδόσεις», είπε.