ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάνες Σβόμποντα: Η τρόικα πρέπει να καταργηθεί

Χάνες Σβόμποντα: Η τρόικα πρέπει να καταργηθεί

Την αντικατάσταση της τρόικας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας θα αναλάβει την ευθύνη των προγραμμάτων διάσωσης, προτείνει ο κ. Χάνες Σβόμποντα.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου τονίζει ότι η προεδρία δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να δείξει τη δέσμευσή της στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, η Ελλάδα μέσω της προεδρίας μπορεί να υπογραμμίσει «τις αληθινές ευρωπαϊκές προτεραιότητες: εργασία, εργασία, εργασία».

Ερωτηθείς για το εάν συμφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η τρόικα στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα διάσωσης, δηλώνει ότι το «θεμελιώδες πρόβλημα της τρόικας είναι ότι δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση και ότι η νοοτροπία της διέπεται από ένα κατά βάσιν νεοφίλελεύθερο πνεύμα. Όταν κοιτάζω τις συνθήκες ζωής στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν βλέπω να βελτιώθηκαν εξαιτίας της δουλειάς που έχει κάνει η τρόικα».

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και από τις δύο πλευρές» δηλώνει για την περίπτωση της χώρας μας και προσθέτει: «ασφαλώς η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής»